Jak na nevšední pečený indický květák s delikátním dipem | recept
Jak na nevšední pečený indický květák s delikátním dipem | recept. Veskrze netradiční květák s nevšední úpravou i chutí, který vás ohromí svým exotickým laděním i neskutečně jednoduchou přípravou. Výrazné a voňavé orientální koření je v kombinaci s jemnou chutí pečeného květáku naprostou dokonalostí.
Co je potřeba
- 1 květák
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 1 lžíce sladkého kečupu
- 2-3 lžičky koření Garam masala
- 1 lžička sušeného granulovaného česneku
- sůl a pepř dle chuti
- 100-150 ml vody na podlití
- olej na vymazání pekáče
Na dip:
- 1 kelímek tučné zakysané smetany
- 1 lžička rybí omáčky
- 2 lžičky červené kari pasty
- 2 lžičky šťávy z nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky sezamových semínek (nejlépe zkombinovat světlá s černými v poměru 1:1)
V mezidobí si připravte dip k podávání. V misce jednoduše smíchejte co nejtučnější zakysanou smetanu, rybí omáčku, kari pastu, zázvorovou šťávou a sezamová semínka. Dle chuti dip osolte.
Upečený květák můžete před podáváním ozdobit hladkolistou petrželkou či lístky koriandru, nebo jej posypat vlašskými oříšky, které celý pokrm báječně chuťově doplní. Podávejte s dipem a čerstvou bílou bagetou.
Tipy
- Poměrně specifické koření Garam masala skvěle nahradíte i směsí běžněji dostupného koření, kterým je mletý římský kmín, mletá kurkuma, mletá skořice, mletý zázvor a rovněž mletý kardamon. Pro tento recept stačí použít ½ lžičky od každého.
Diskuze k článku