Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept. Mísa plná pečené zeleniny, která je, díky orientálnímu koření, skutečnou delikatesou. Voňavé a chuťově výrazné koření se s pečenou zeleninou, výborně doplňuje. Závěrečné dochucení sezamovou zálivkou je pak krokem k naprosté dokonalosti.
Co je potřeba
- 1 větší lilek
- 1 menší květák
- 1 červená paprika
- 1–2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 6 lžic olivového oleje
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky celého římského kmínu (lze vynechat a přidat více mletého)
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky soli
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst sušených brusinek
Na zálivku:
- 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce vody
Společně pak s nasekanou petrželkou a brusinkami jemně promíchejte. Mně brusinky zrovna došly, tak jsem do salátu přidala rozinky a salát byl i s nimi excelentní.
Úžasně voňavý a kořeněný salát můžete podávat buď hned, ještě teplý či zastudena. Na talíři můžete orientální dobrotu posypat dýňovými či sezamovými semínky, výborné jsou i pistácie.
Tipy
Budete-li salát připravovat pro více lidí, můžete ho takzvaně nastavit. Přidáním bulguru či kuskusu bude salátu více a také více zasytí.
Varování
Při míchání kořenící směsi se zeleninou doporučuji použít rukavice. Kurkuma opravdu barví.
Diskuze k článku