Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept. Mísa plná pečené zeleniny, která je, díky orientálnímu koření, skutečnou delikatesou. Voňavé a chuťově výrazné koření se s pečenou zeleninou, výborně doplňuje. Závěrečné dochucení sezamovou zálivkou je pak krokem k naprosté dokonalosti.
Co je potřeba
- 1 větší lilek
- 1 menší květák
- 1 červená paprika
- 1–2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 6 lžic olivového oleje
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky celého římského kmínu (lze vynechat a přidat více mletého)
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky soli
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst sušených brusinek
Na zálivku:
- 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce vody
Krok 1
Nejprve si očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Lilek na větší kostky, červenou papriku rovněž tak, květák rozdělte na menší růžičky, cibuli nakrájejte na klínky a česnek na silnější plátky.
Krok 2
Nakrájenou zeleninu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 3
Do misky vsypte veškeré koření, tedy římský kmín, jak mletý, tak celý, uzenou papriku, kurkumu a sůl. Pokud doma máte přímo orientální směs koření, například za´tar či ras el hanout, máte to jednodušší. Rozhodně místo mnou použitého koření dejte přiměřené množství této směsi.
Krok 4
Ke koření přilijte olej a promíchejte.
Krok 5
Směsí pak polijte zeleninu a důkladně promíchejte. Je potřeba, aby byl každý kousek zeleniny hezky obalený, ochucený. Pokud se vám bude zdát zelenina stále příliš suchá, dodejte olej. Lilek ho dost vypije a pro výslednou chuť je olej zapotřebí.
Krok 6
Ochucenou zeleninu pečte v předem vyhřáté troubě při 220 ˚C (horkovzdušná trouba 200 ˚C) přibližně 50 minut do zlatohněda. Pokud se zelenina jemně připeče, jako mně, není to absolutně na škodu. Chuť je pak výraznější. Zelenina ale nesmí být samozřejmě spálená.
Krok 7
V průběhu pečení v misce metličkou prošlehejte tahini pastu, citronovou šťávu, olivový olej a vodu. Zálivku lze také prošlehat přímo v mixéru.
Krok 8
Upečenou zeleninu přemístěte do větší mísy a přelijte zálivkou.
Krok 9
Společně pak s nasekanou petrželkou a brusinkami jemně promíchejte. Mně brusinky zrovna došly, tak jsem do salátu přidala rozinky a salát byl i s nimi excelentní.
Úžasně voňavý a kořeněný salát můžete podávat buď hned, ještě teplý či zastudena. Na talíři můžete orientální dobrotu posypat dýňovými či sezamovými semínky, výborné jsou i pistácie.
Budete-li salát připravovat pro více lidí, můžete ho takzvaně nastavit. Přidáním bulguru či kuskusu bude salátu více a také více zasytí.
Při míchání kořenící směsi se zeleninou doporučuji použít rukavice. Kurkuma opravdu barví.