Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept. Jednoduchý, nápaditý, předem naložený salát z pikantních ředkviček, jemné okurky a sladké papriky je v pozadí s kořeněným sladkokyselým nálevem okamžitě připravený zpestřit a odlehčit jakýkoliv masový pokrm, pochoutku z grilu, ale k chuti vám přijde i coby lehká večeře.

Co je potřeba

  • 700 g ředkviček
  • 2 salátové okurky
  • 3 zeleninové papriky
  • 1 červená cibule
  • 1 litr vody
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíci hořčičných semínek
  • 2–3 bobkové listy
  • 80 ml 8% kvasného octa 
1

Nejprve na mírném ohni rozpusťte ve vodě cukr se solí.

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept
2

Jakmile je cukr zcela rozpuštěný přidejte do kastrůlku hořčičná semínka a bobkové listy. Společně pak přiveďte k varu a 5 minut vařte. Poté nechejte chladnout.

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept
3

Do vlažného základu přilijte ocet a lák nechejte zcela vychladnout.

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept
4

V průběhu přípravy a chladnutí láku očistěte zeleninu, v případě okurek je dle svého zvyku oloupejte či ponechte se slupkou a vše nakrájejte. Ředkvičky na tenké plátky, stejně tak i okurku s cibulí a papriky nakrájejte na slabé proužky.

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept
5

Ve velké míse veškerou nakrájenou zeleniny smíchejte a naplňte jí čisté sklenice. Ty plňte až po okraj, přičemž v průběhu plnění se sklenicí lehce klepněte o kuchyňskou linku, aby zelenina dobře sesedla.

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept
6

Nyní z láku vyndejte bobkové listy a rovnoměrně jej rozlijte do sklenic. Je-li potřeba, sklenici doplňte vodou.

Zavíčkujte a nechejte v lednici alespoň do druhého dne marinovat. Doporučuji ale vydržet i dva, tři dny, to je pak salát nejlepší. Dobře uskladněný v lednici vydrží i týden a možná i déle. Ovšem to u nás nestihl. Je totiž opravdu vynikající.

Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept

Tipy

  • Máte-li k dispozici čerstvé bylinky, určitě je do salátu přidejte. Chuť báječně propojí kopr či hladkolistá petržel. Celkového zpestření dosáhnete i pokud do salátu zakomponujete sladký čerstvý hrášek, kapii či červenou papriku.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.