Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept
Jak připravit marinovaný zeleninový salát z ředkviček, okurek a paprik | recept. Jednoduchý, nápaditý, předem naložený salát z pikantních ředkviček, jemné okurky a sladké papriky je v pozadí s kořeněným sladkokyselým nálevem okamžitě připravený zpestřit a odlehčit jakýkoliv masový pokrm, pochoutku z grilu, ale k chuti vám přijde i coby lehká večeře.
Co je potřeba
- 700 g ředkviček
- 2 salátové okurky
- 3 zeleninové papriky
- 1 červená cibule
- 1 litr vody
- 6 lžic krupicového cukru
- 3 lžičky soli
- 1 lžíci hořčičných semínek
- 2–3 bobkové listy
- 80 ml 8% kvasného octa
Krok 1
Nejprve na mírném ohni rozpusťte ve vodě cukr se solí.
Krok 2
Jakmile je cukr zcela rozpuštěný přidejte do kastrůlku hořčičná semínka a bobkové listy. Společně pak přiveďte k varu a 5 minut vařte. Poté nechejte chladnout.
Krok 3
Do vlažného základu přilijte ocet a lák nechejte zcela vychladnout.
Krok 4
V průběhu přípravy a chladnutí láku očistěte zeleninu, v případě okurek je dle svého zvyku oloupejte či ponechte se slupkou a vše nakrájejte. Ředkvičky na tenké plátky, stejně tak i okurku s cibulí a papriky nakrájejte na slabé proužky.
Krok 5
Ve velké míse veškerou nakrájenou zeleniny smíchejte a naplňte jí čisté sklenice. Ty plňte až po okraj, přičemž v průběhu plnění se sklenicí lehce klepněte o kuchyňskou linku, aby zelenina dobře sesedla.
Krok 6
Nyní z láku vyndejte bobkové listy a rovnoměrně jej rozlijte do sklenic. Je-li potřeba, sklenici doplňte vodou.
Zavíčkujte a nechejte v lednici alespoň do druhého dne marinovat. Doporučuji ale vydržet i dva, tři dny, to je pak salát nejlepší. Dobře uskladněný v lednici vydrží i týden a možná i déle. Ovšem to u nás nestihl. Je totiž opravdu vynikající.
- Máte-li k dispozici čerstvé bylinky, určitě je do salátu přidejte. Chuť báječně propojí kopr či hladkolistá petržel. Celkového zpestření dosáhnete i pokud do salátu zakomponujete sladký čerstvý hrášek, kapii či červenou papriku.