Jak upéct kořeněný květák s omáčkou z paprik | bezmasý recept
Jak upéct kořeněný květák s omáčkou z paprik | bezmasý recept. Lehký bezmasý pokrm z květáku je vhodný i pro vegetariány a celiaky, je přirozeně bezlepkový. Recept je z orientální kuchyně a je to ideální hlavní jídlo pro horké letní dny. Příprava je jednoduchá, není třeba žádných speciálních ingrediencí a složitých postupů. Podle našeho návodu takto upravit květák zvládne opravdu každý – pochutnáte si jak na teplém, tak na studeném. Podávejte nejlépe se salátem z čerstvé zeleniny nebo s pečivem.
Co je potřeba
Papriková omáčka:
- 2 červené papriky (cca 400g)
- 30 g kešu ořechů
- 1–1,5 dl uvařené cizrny
- 1 lžička balzamika
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/3 lžičky kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky chilli
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
Směs na květák:
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3–4 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky chilli
- 3 lžíce citronové šťávy
1 květák (600 –800 g)
Květák důkladně omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 3 cm. Olej, šťávu z citronu a koření na květák promíchejte dohromady. Směsí potřete plátky květáku z obou stran. Položte kousky na plech s pečicím papírem a pečte je při 220 °C v troubě zhruba 15–20 minut.
Papriky i květák můžete péct na jednom plechu dohromady.
Diskuze k článku