Jak usmažit květák s parmezánem a uvařit polévku podle Sandtnerové | 2 recepty
Jak usmažit květák s parmezánem a uvařit polévku podle Sandtnerové | 2 recepty. Dnes si přijdou na své milovníci květáku. V našem článku se dozvíte, jak uvařit květákovou polévku podle Marie Sandtnerové a jak usmažit růžičky květáku v sýrovém těstíčku. Smažený květák se může stát součástí studeného bufetu nebo může být podáván jako hlavní chod s přílohou. Oba recepty jsou jednoduché a zvládne je i kuchařský začátečník.
Co je potřeba
Polévka :
- 1/2 květáku
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 20 g hrubé krupice
- 40 g kořenové zeleniny
- 1/8 l smetany
- špetku tlučeného muškátového květu
- sůl
- 2 malé hříbky nebo 5 g sušených
- 3 lžíce mléka
- 1 žloutek
- 10 g parmazánu
- petrželová nať
Obalovaný květák:
- květák
- hladká mouka
- vejce
- bílé víno
- sůl
- strouhaný parmezán
- strouhanka
- olej na smažení
Na oba recepty budete potřebovat uvařený květák v osolené vodě. Květák nevařte doměkka, nechte ho raději poloměkký, při další úpravě dojde. Uvařený květák rychle zchlaďte ledovou vodou a nechte okapat. Vodu, ve které se květák vařil nevylévejte, nechte ji na polévku. Růžičky určené na polévku odložte prozatím stranou, ty na obalování protřeste v hladké mouce.
Těstíčko na obalování připravte z celého vejce, jemně strouhaného parmezánu a bílého vína. Těstíčko vyšlehejte, musí být přiměřeně husté, aby z květáku nestékalo. Je zbytečné psát přesné poměry, nemůžete nic zkazit. Podle toho, jak jste zvyklí solit, můžete dochutit. Pamatujte na to, že květák se vařil ve slané vodě a sýr je také slaný.
Do vody zbylé z vaření květáku přidejte čerstvé podušené hříbky nebo sušené houby namočené v mléce, nudličky z kořenové zeleniny a hrubou krupici se solí (se solí opatrně, voda je slaná). Zahustěte jíškou z másla a mouky, povařte a nakonec do polévky vložte květák a vlijte žloutek rozmíchaný ve smetaně. Odstavte, okořeňte květem a petrželovou natí. Před podáváním každou porci ozdobte parmezánem.
Diskuze k článku