Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit krémovou květákovou polévku s bylinkami | recept

Jak připravit krémovou květákovou polévku s bylinkami | recept

Krémová květáková polévka s bylinkami | recept. Lahodné krémové polévky oceníte zejména v zimě, kdy Vás krásně zahřejí a navíc Vám dodají potřebné vitamíny a další látky, kterých máme v chladném období často nedostatek. Tepelně zpracovaná zelenina je navíc vhodnější, neboť neochlazuje organismus. V následujícím článku naleznete recept na výbornou krémovou květákovou polévku s bylinkami, již si můžete připravit třeba i v létě z vlastní úrody. Postup je totiž velmi rychlý a jednoduchý.

Co je potřeba

  • 1 středně velký květák
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje či másla
  • 1 cibule
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 200 ml mléka (případně smetany) – v rostlinné či kravské variantě
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (skvěle se hodí rozmarýn, petrželka, libeček, šalvěj či tymián)
1

Květák důkladně omyjeme a rozkrájíme jej na menší kusy. Kousky květáku rozebereme na menší růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky.

2

V hrnci rozehřejeme olivový olej nebo máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po pár minutách přidáme i prolisovaný česnek a opět jej osmažíme.

3

Následně do hrnce nasypeme pokrájený květák a vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a opepříme. Můžete přidat i snítku sušených či čerstvých bylinek. Květák vaříme na mírném ohni asi 25 minut, dokud nezměkne.

4

Polévku posléze rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (bylinky předem vyjmeme). Poté již stačí jen polévku zjemnit mlékem či smetanou a případně dochutit.

5

Krémovou květákovou polévku podáváme s pečivem, dozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy

  • Do polévky můžete přidat také brambory, mrkev či jinou zeleninu. Ozvláštnit ji zkuste strouhaným parmezánem či jiný sýrem.
  • Část květáku je možné použít k ozdobě i dochucení výsledné polévky. Syrové růžičky květáku stačí osmažit zhruba 3 minuty dozlatova na olivovém oleji či másle a poté jimi posypat polévku před servírováním.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.