Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 velká rajčata
  • 100 ml rajčatového pyré
  • půl litru zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, sušené a čerstvé bylinky a případně třtinový cukr na dochucení
  • rohlík či bageta a parmezán na zapečení
  • kysaná smetana
1

Rajčata jsou někdy řazeny mezi zeleninu, někdy však mezi ovoce. To však nic nemění na jejich hodnotném složení. Rajčata obsahují velké množství vlákniny a antioxidantů, dále také beta karoteny, vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, vitamíny A, C, D, E a K, z minerálů pak draslík, hořčík, železo a mnoho dalších.

Díky obsahu lykopenu rajčata snižují riziko vzniku rakoviny a onemocnění oběhové soustavy.

2

A jaké bylinky použít?

K rajčatům se skvěle hodí nejrůznější druhy bylinek, např. rozmarýn, bazalka, oregano, petrželka, saturejka, citronový tymián a další.

3

A jaký je postup?

Rajčata omyjeme, na spodní straně každého rajčete nařízneme kříž a ponoříme je do hrnce s vařící vodou. Po 10 sekundách rajčata vyjmeme a vložíme je do ledové vody. Následně slupku snadno oloupeme rukou či nožem.

4

Na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek, nakrájená rajčata a vše zalijeme zeleninovým vývarem (návod na přípravu zeleninového vývaru naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar | recept), ochutíme solí, pepřem a sušenými bylinkami.

5

Rajčata dusíme asi 10 minut, poté přilijeme rajčatové pyré. Polévku ještě 5 minut povaříme, potom ji rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme nasekané čerstvé bylinky. Můžeme dle potřeby dochutit.

6

Mezitím nakrájíme rohlíky či bagetu na kousky, které opečeme nasucho na pánvi, poté je zasypeme strouhaným parmezánem, zakápneme trochou olivového oleje a dáme na chvilku zapéct do trouby.

7

Rajčatovou polévku podáváme se lžící zakysané smetany, s pečivem zapečeným s parmezánem a s čerstvými bylinkami.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno