Jak uvařit rajčatovou polévku s bylinkami | recept
Jak uvařit rajčatovou polévku s bylinkami | recept. Pokud si chcete pochutnat na zdravém a jednoduchém jídle a zároveň se zahřát při studeném podzimním či zimním počasí, zkuste si uvařit rajčatovou polévku podle našeho receptu. V následujícím článku naleznete postup přípravy rajčatové polévky s bylinkami. Rajčatová polévka je snadná na přípravu a určitě vám i vaší rodině zachutná.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 velká rajčata
- 100 ml rajčatového pyré
- půl litru zeleninového vývaru
- sůl, pepř, sušené a čerstvé bylinky a případně třtinový cukr na dochucení
- rohlík či bageta a parmezán na zapečení
- kysaná smetana
Krok 1
Rajčata jsou někdy řazeny mezi zeleninu, někdy však mezi ovoce, botanicky jde o plod víceleté rostliny, proto bychom rajčata měli řadit mezi ovoce, nicméně i mezi odborníky se o tom vedou spory. To však nic nemění na jejich hodnotném složení. Rajčata obsahují velké množství vlákniny a antioxidantů, dále také beta karoteny, vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, vitamíny A, C, D, E a K, z minerálů pak draslík, hořčík, železo a mnoho dalších. Díky obsahu lykopenu rajčata snižují riziko vzniku rakoviny a onemocnění oběhové soustavy.
Krok 2
A jaké bylinky použít?
K rajčatům se skvěle hodí nejrůznější druhy bylinek, např. rozmarýn, bazalka, oregano, petrželka, saturejka, citronový tymián a další.
Krok 3
A jaký je postup?
Rajčata omyjeme, na spodní straně každého rajčete nařízneme kříž a ponoříme je do hrnce s vařící vodou. Po 10 sekundách rajčata vyjmeme a vložíme je do ledové vody. Následně slupku snadno oloupeme rukou či nožem.
Krok 4
Na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek, nakrájená rajčata a vše zalijeme zeleninovým vývarem (návod na přípravu zeleninového vývaru naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar | recept), ochutíme solí, pepřem a sušenými bylinkami.
Krok 5
Rajčata dusíme asi 10 minut, poté přilijeme rajčatové pyré. Polévku ještě 5 minut povaříme, potom ji rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme nasekané čerstvé bylinky. Můžeme dle potřeby dochutit.
Krok 6
Mezitím nakrájíme rohlíky či bagetu na kousky, které opečeme nasucho na pánvi, poté je zasypeme strouhaným parmezánem, zakápneme trochou olivového oleje a dáme na chvilku zapéct do trouby.
Krok 7
Rajčatovou polévku podáváme se lžící zakysané smetany, s pečivem zapečeným s parmezánem a s čerstvými bylinkami.