Jak připravit polévku z hlávkového zelí | recept
Polévka z hlávkového zelí | recept. Zelňačku z kysaného zelí zná jistě každý. Skvělá polévka se však dá připravit i ze zelí hlávkového. Pokud máte doma kousek hlávky a pár dalších ingrediencí, můžete si tuto výbornou polévku připravit jako rychlou a zdravou večeři. Postup, jak uvařit polévku z hlávkového zelí, najdete na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 1/2 menší hlávky zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru (Recept na zeleninový vývar naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar.)
- 2 dcl suchého bílého vína
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
- krutony ze staršího pečiva (Postup přípravy domácích krutonů naleznete zde: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku.)
- sýr na zapečení (např. gouda nebo parmezán)
Hlávkové zelí je tvořeno z velké části vodou, dále obsahuje mimo jiné vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K, z minerálů pak zejména draslík, vápník, mangan, fosfor a mnoho dalších. Zelí má detoxikační schopnosti, napomáhá trávení a hubnutí, pomáhá předcházet rakovině, působí proti kardiovaskulárním onemocněním, zlepšuje stav pleti atd.
Tipy
- Pro přípravu polévky můžete použít také červené zelí, které obsahuje ještě více zdraví prospěšných látek než bílé odrůdy.
Diskuze k článku