Jak z quinoy připravit zdravý salát s řepou, jablkem a rozinkami | recept. Při pohledu na výčet surovin se možná zaleknete, co je vlastně v salátu skloubeno dohromady, ale věřte, funguje to! Řepa, mrkev a jablko vytvoří neuvěřitelně lahodnou, jemně nasládlou chuť, kterou doplňují přidané rozinky. Promícháním s quinoou, která se vyznačuje máslovým a mírným oříškovým nádechem, vykouzlíte opravdu výborný a zdravý salát.
Co je potřeba
100 g bílé quiney
1 velká červená řepa
1 větší mrkev
1 velké jablko
40 g vlašských ořechů
30 g rozinek
sůl
Zálivka:
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
hrst nasekané bazalky
1 lžička soli
špetka čerstvě mletého pepře
1
Quinou propláchněte, vsypte do hrnce, zalijte vodou a přidejte rovnou lžičku soli. Na 1 objemový díl quinoy dejte 2 objemové díly vody.
2
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně 15 minut. Voda by se měla kompletně vyvařit a quinea změknout. Pokud je měkká dříve a v hrnci zbývá voda, sceďte ji. Quinoa se vaří podobně jako rýže „na skus“, nesmí být rozvařená ani příliš tvrdá.
3
Quinoa je připravená a chladne, tudíž je čas na přípravu ostatního. Řepu, mrkev i jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
4
V míse pak promíchejte se zchladlou quinoou.
5
Připravte zálivku prošleháním oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
6
Do zálivky přimíchejte nasekanou čerstvou bazalku.
7
Zálivku, společně s nasekanými ořechy a rozinkami, přidejte do mísy k ostatním ingrediencím.
8
Salát důkladně promíchejte a dejte do lednice vychladit a rozležet.
9
Dobře vychlazený zdravý, chutný a krásně barevný salát můžete servírovat dozdobený polníčkem, bazalkou, listy špenátu či různými zdravými klíčky.
Diskuze k článku