Jak z quinoy připravit zdravý salát s řepou, jablkem a rozinkami | recept
Jak z quinoy připravit zdravý salát s řepou, jablkem a rozinkami | recept. Při pohledu na výčet surovin se možná zaleknete, co je vlastně v salátu skloubeno dohromady, ale věřte, funguje to! Řepa, mrkev a jablko vytvoří neuvěřitelně lahodnou, jemně nasládlou chuť, kterou doplňují přidané rozinky. Promícháním s quinoou, která se vyznačuje máslovým a mírným oříškovým nádechem, vykouzlíte opravdu výborný a zdravý salát.
Co je potřeba
-
100 g bílé quiney
-
1 velká červená řepa
-
1 větší mrkev
-
1 velké jablko
-
40 g vlašských ořechů
-
30 g rozinek
-
sůl
Zálivka:
-
2 lžíce olivového oleje
-
šťáva z 1 citronu
-
hrst nasekané bazalky
-
1 lžička soli
-
špetka čerstvě mletého pepře
Krok 1
Quinou propláchněte, vsypte do hrnce, zalijte vodou a přidejte rovnou lžičku soli. Na 1 objemový díl quinoy dejte 2 objemové díly vody.
Krok 2
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přibližně 15 minut. Voda by se měla kompletně vyvařit a quinea změknout. Pokud je měkká dříve a v hrnci zbývá voda, sceďte ji. Quinoa se vaří podobně jako rýže „na skus“, nesmí být rozvařená ani příliš tvrdá.
Krok 3
Quinoa je připravená a chladne, tudíž je čas na přípravu ostatního. Řepu, mrkev i jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
Krok 4
V míse pak promíchejte se zchladlou quinoou.
Krok 5
Připravte zálivku prošleháním oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
Krok 6
Do zálivky přimíchejte nasekanou čerstvou bazalku.
Krok 7
Zálivku, společně s nasekanými ořechy a rozinkami, přidejte do mísy k ostatním ingrediencím.
Krok 8
Salát důkladně promíchejte a dejte do lednice vychladit a rozležet.
Krok 9
Dobře vychlazený zdravý, chutný a krásně barevný salát můžete servírovat dozdobený polníčkem, bazalkou, listy špenátu či různými zdravými klíčky.