Jak na špenátové placky | recept
Špenátové placky | recept. Špenátové placky jsou velmi chutné a navíc je připravíte rychle a jednoduše. Špenát je velmi zdravá zelenina, která obsahuje množství cenných látek. Proto neváhejte a připravte si výborné špenátové placky podle receptu uvedeného v následujícím článku.
Co je potřeba
Na 2 - 3 porce si připravte:
- 350 g mraženého listového špenátu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 2 vejce
- 5 lžič špaldové mouky
- 150 g ovesných vloček
- 3 stroužky česneku
- 50 g parmezánu nebo jiného sýra
- sůl, pepř, muškátový oříšek, případně jiné koření dle chuti a čerstvé či sušené bylinky
- 1 lžíci rostlinného oleje
Špenát obsahuje velké množství bílkovin, betakarotenů, antioxidantů, vitamínů skupiny B (včetně kyseliny listové) a vitamínu C a další vitamíny. Dále v něm naleznete vápník, draslík, hořčík, mangan, měď a v neposlední řadě také železo, i když ne v takovém množství, jak se původně uvádělo (známá chyba v desetinné čárce).
Špenát díky obsahu těchto látek podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá při neplodnosti a v těhotenství. Má blahodárný vliv na stav pokožky, vlasů, nehtů a zubů a také na zrak. Navíc snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, posiluje obranyschopnost organismu a duševní zdraví.
A jaký je postup?
Špenát krátce povaříme v připraveném zeleninovém vývaru (jak jej připravit, naleznete v následujícím článku: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept. Poté jej scedíme, trochu vývaru však ve špenátu ponecháme (asi 2 lžíce).
Tipy
- Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a špaldovou mouku nahraďte třeba kukuřičnou.
- Do špenátových placek můžete přidat také nakrájenou šunku nebo kuřecí maso.
- Placky můžete samozřejmě také usmažit na pánvi.
- Špenátové placky budou skvěle chutnat s jogurtovým dipem.
Diskuze k článku