Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept
Výborná hrášková polévka | recept. Sezóna zeleného hrášku právě vrcholí. Hrášek je na rozdíl od sušeného hrachu zelenina a obsahuje velké množství vitamínů. Vynikajícím a výživným pokrmem, který si z hrášku můžeme připravit je snadná krémová polévka. Vyzkoušejte si uvařit výbornou a zdravou polévku ze zeleného hrášku podle následujícího receptu.
Co je potřeba
Co je potřeba na zeleninový vývar:
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- jarní cibulka
- česnek
- bylinky
- sůl a pepř
- máslo
- voda
Co potřebujeme na domácí krutony:
- 2 starší rohlíky
- máslo
- čerstvé bylinky, případně sůl
Co budeme potřebovat na hráškovou polévku:
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 400 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- máslo (případně olivový olej)
- smetana
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky (libeček, petržel)
Nejprve si připravíme kvalitní zeleninový vývar. Mrkev, petržel a celer oloupeme a spolu s jarní cibulkou nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme zeleninu, chvilku podusíme a zalijeme vodou. Vývar osolíme, opepříme a přidáme do něj čerstvé bylinky. Vaříme na mírném ohni zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a případně dochutíme.
A jak na hráškovou polévku?
Na másle osmažíme nadrobno pokrájenou malou cibuli a na plátky nakrájený česnek dozlatova. Přidáme hrášek, chvilku podusíme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 3 minuty. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme 3 lžíce smetany a dochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami, např. bazalkou, libečkem, petrželí, pažitkou, apod. Podáváme s celými kuličkami hrachu, krutony a zdobené čerstvými bylinkami.
Tipy
Domácí krutony můžeme smažit také na olivovém oleji a můžeme do nich přidat strouhaný sýr.
Klasickou smetanu v hráškové polévce můžeme nahradit sójovou nebo rýžovou smetanou.
Varování
Hrášek tepelně neupravujeme příliš dlouho, aby neztratil svou krásnou zelenou barvu.
Diskuze k článku