Jak uvařit pórkovou polévku s pestem | recept
Jak uvařit pórkovou polévku s pestem | recept. Pórek je většinou pouze doplňková surovina, často nahrazující cibuli. V této polévce však hraje hlavní roli. Jeho sladce řízná chuť je doplněna smetanovým sýrem a pestem. Pokud držíte dietu, je alternativou ricotta, syrovátkový sýr. Sýr polévku zjemní a pesto mu dodá zajímavější a výraznější chuť. Recept na pórkovou polévku je velice jednoduchý, zvládne ho i úplný začátečník. Jeho další výhodou je i rychlost přípravy. Za 20 minut máte polévku hotovou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 pórek
- 1 bramboru
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci ovesných vloček
- ½ l kuřecího vývaru
- 100 g smetanového sýra nebo ricotty
- 1 lžíci pesta + k podávání
- pečivo k podávání
- bylinky na ozdobu
Jako první si oloupejte cibuli a česnek. Oboje nasekejte na drobné kousky. V hrnci rozehřejte máslo a cibuli i česnek na něm opečte dozlatova. Jakmile zezlátnou, přisypte ovesné vločky a nechte chvíli opražit. Mezitím zbavte pórek nečistot a zavadlých částí, potom ho podélně rozřízněte a nakrájejte na plátky.
Bramboru oloupejte a pokrájejte ji na kostky. Jakmile jsou vločky opražené, přisypte brambory i pórek a zalijte vývarem. Pro vegetariánskou verzi použijte zeleninový, ale jinak je ideální kuřecí. Přiklopte hrnec pokličkou a přiveďte k varu. Polévku vařte asi 15 minut, až budou brambory i pórek měkké. V mezičase natrhejte bylinky, properte je a posekejte nadrobno. Skvěle se hodí libeček, řeřicha nebo pažitka.
V dalším kroku stáhněte polévku z plamene, přidejte smetanový sýr, pro odlehčenější variantu můžete použít ricottu, která má méně kalorií, a lžíci pesta. Ideálně použijte domácí bazalkové, rukolové nebo z medvědího česneku, jejich příprava je nenáročná a chuť mnohem lepší než u kupovaných variant. Promíchejte a případně prošlehejte, pokud chcete dosáhnout krémové konzistence.
Polévku dochuťte solí a pepřem. Rozlijte ji na jednotlivé porce, ozdobte zbylým pestem a bylinkami. Podávejte s pečivem nebo krutony.
Diskuze k článku