Jak uvařit pohankovou polévku s červenou řepou | recept
Pohanková polévka | recept. Pohanka je obilnina se spoustou léčivých účinků, k jednomu z nejvýraznějších patří pozitivní vliv při léčbě křečových žil. Pohanka je univerzálně použitelná, lze z ní vařit sladká i slaná jídla. Podle tohoto receptu si můžete připravit chutnou polévku, která je hotová raz dva a zasytí. Vedle klasických ingrediencí, jako je cibule a brambor, je pohanka v pokrmu doplněná i červenou řepou, která dodá polévce další chuťový rozměr i zajímavou barvu. Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů, má močopudné vlastnosti, podporuje žaludeční pochody či pomáhá při ateroskleróze. S touto polévkou si tak naservírujete i velkou dávku vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 hrsti pohanky
- 1 červená řepa
- 1 jarní cibulka
- 1 středně velký brambor
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- malá špetka mletého muškátového oříšku
- petrželka nebo řeřicha na ozdobu
- chléb nebo pečivo k podávání
V prvním kroku si připravíme pohanku. Příslušné množství pohanky propláchneme, hodíme ji do hrnce, zalijeme vodou a necháme přibližně 30 minut bobtnat.
Cibulku zbavíme slupky a nakrájíme ji nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Brambor, mrkev i červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme k cibuli a chvíli restujeme. Přisypeme nabobtnalou pohanku.
Následně všechny ingredience zalijeme vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme několik minut do změknutí zeleniny, podle velikosti zeleninových kostek.
Zatímco se vaří zelenina, natrháme si bylinky a nasekáme je nadrobno. Když je zelenina uvařená, dochutíme polévku solí, pepřem a přisypeme muškátový oříšek. Vše promícháme. Polévku necháme chvíli stát a pak rozdělíme porce na talíře, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.
Diskuze k článku