Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept
Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept Z pohanky lze připravit řadu chutných pokrmů. Je chutná jako příloha k masům, jako zavářka do polévek, připravují se z ní slané i sladké kaše nebo obdoba rizota. Pohanka obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin P (rutin), železo, fosfor, draslík, měď a zinek. Má vyšší obsah bílkovin, než rýže. Před použitím pohanku propláchneme a spaříme horkou vodou. Vzhledem k vysokému obsahu tuku pohanku neskladujeme dlouho, tuk obsažený v semenech stářím žlukne a pohanka je pak hořká. Zkuste si uvařit polévku z pohanky podle mého následujícího receptu.
Co je potřeba
- 1 l zeleninového vývaru
- hrst čerstvých nebo sušených hub (v nouzi stačí i žampiony)
- 40 g pohanky
- 1 menší cibule
- 50 g másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kávová lžička mleté sladké papriky
- špetka pepře
- sůl
- 1 – 2 stroužky česneku
Na zbylém tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule světle žlutá, přidáme mletou papriku a pepř. Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Lehce opražíme a necháme vychladnout. Po chvíli směs přidáme do polévky, dobře rozmícháme a ještě chvilku polévku povaříme. Hotovou polévku ochutíme prolisovaným česnekem a zelenou petrželovou natí.
Tipy
Komu se nechce připravovat domácí zeleninový vývar, může ho nahradit průmyslově vyráběnou kostkou.
Diskuze k článku