jaktak.cz

Jak připravit polévku z hlávkového zelí | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Polévka z hlávkového zelí | recept. Zelňačku z kysaného zelí zná jistě každý. Skvělá polévka se však dá připravit i ze zelí hlávkového. Pokud máte doma kousek hlávky a pár dalších ingrediencí, můžete si tuto výbornou polévku připravit jako rychlou a zdravou večeři. Postup, jak uvařit polévku z hlávkového zelí, najdete na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru (Recept na zeleninový vývar naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar.)
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
  • krutony ze staršího pečiva (Postup přípravy domácích krutonů naleznete zde: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku.)
  • sýr na zapečení (např. gouda nebo parmezán)

Krok 1

Hlávkové zelí je tvořeno z velké části vodou, dále obsahuje mimo jiné vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K, z minerálů pak zejména draslík, vápník, mangan, fosfor a mnoho dalších. Zelí má detoxikační schopnosti, napomáhá trávení a hubnutí, pomáhá předcházet rakovině, působí proti kardiovaskulárním onemocněním, zlepšuje stav pleti atd.

Krok 2

A jaký je postup?

V hrnci rozpustíme máslo a osmažíme na něm nakrájenou cibuli a následně na plátky pokrájený česnek.

Krok 3

Poté přisypeme na tenké nudličky nakrouhané zelí, ochutíme jej solí, pepřem, drceným kmínem a sušenými bylinkami.

Krok 4

Po chvilce přilijeme víno a část vývaru tak, aby bylo zelí zcela ponořené. Podusíme jej na mírném ohni doměkka, v průběhu vaření doléváme zeleninový vývar.

Krok 5

Polévku dochutíme podle své chuti. Podáváme ji s krutony a nastrouhaným sýrem. Také je možné poklást polévku plátky bagety, posypat vše sýrem a krátce vše zapéct, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Polévku před podáváním můžeme dozdobit čerstvými bylinkami. Dobré chutnání!

  • Pro přípravu polévky můžete použít také červené zelí, které obsahuje ještě více zdraví prospěšných látek než bílé odrůdy.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-polevku-z-hlavkoveho-zeli-recept.html