Jak připravit krémovou květákovou polévku s bylinkami | recept
Krémová květáková polévka s bylinkami | recept. Lahodné krémové polévky oceníte zejména v zimě, kdy Vás krásně zahřejí a navíc Vám dodají potřebné vitamíny a další látky, kterých máme v chladném období často nedostatek. Tepelně zpracovaná zelenina je navíc vhodnější, neboť neochlazuje organismus. V následujícím článku naleznete recept na výbornou krémovou květákovou polévku s bylinkami, již si můžete připravit třeba i v létě z vlastní úrody. Postup je totiž velmi rychlý a jednoduchý.
Co je potřeba
- 1 středně velký květák
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje či másla
- 1 cibule
- 3 prolisované stroužky česneku
- 200 ml mléka (případně smetany) – v rostlinné či kravské variantě
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (skvěle se hodí rozmarýn, petrželka, libeček, šalvěj či tymián)
Krok 1
Květák důkladně omyjeme a rozkrájíme jej na menší kusy. Kousky květáku rozebereme na menší růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky.
Krok 2
V hrnci rozehřejeme olivový olej nebo máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po pár minutách přidáme i prolisovaný česnek a opět jej osmažíme.
Krok 3
Následně do hrnce nasypeme pokrájený květák a vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a opepříme. Můžete přidat i snítku sušených či čerstvých bylinek. Květák vaříme na mírném ohni asi 25 minut, dokud nezměkne.
Krok 4
Polévku posléze rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (bylinky předem vyjmeme). Poté již stačí jen polévku zjemnit mlékem či smetanou a případně dochutit.
Krok 5
Krémovou květákovou polévku podáváme s pečivem, dozdobenou čerstvými bylinkami.
- Do polévky můžete přidat také brambory, mrkev či jinou zeleninu. Ozvláštnit ji zkuste strouhaným parmezánem či jiný sýrem.
- Část květáku je možné použít k ozdobě i dochucení výsledné polévky. Syrové růžičky květáku stačí osmažit zhruba 3 minuty dozlatova na olivovém oleji či másle a poté jimi posypat polévku před servírováním.