Jak připravit grilovaný lilek s řeckým jogurtem a česnekovou omáčkou | recept
Jak připravit grilovaný lilek s řeckým jogurtem a česnekovou omáčkou | recept. Léto v plném proudu přináší kromě vodních radovánek a večerního grilování i jeden zásadní problém: Kam s tím? Místo standardního „Ahoj, jak se máš?“ zařazujeme na úvod konverzace otázku „Nechceš cuketu?“ a naše opatrné protějšky, vědomi si naší vynalézavosti, s obavami zkoumají každý kousek perníku nebo bramboráku. Protože zelená a žlutá cuketa již patří mezi stálice české letní zahrady, mnozí začali experimentovat s tmavě fialovým lilkem. Nemohu posoudit, zda je to právě barva nebo houbovitá konzistence a nevýrazná chuť, která vzbuzuje nedůvěru a nutí kuchaře maskovat jej ve francouzském ratatouille nebo italských lasagních. Vděčný lilek si ovšem zaslouží být hlavní postavou ve svém příběhu, právě jako je tomu tak v následujícím středomořském receptu.
Co je potřeba
- 2 lilky a 2 lžičky soli na odpočinutí
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na ochucení
- nasekaná hladkolistá petržel
Česnekový jogurt:
- 300g řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- máta podle chuti
- sůl na dochucení
- 2-3 lžíce vody
Chili máslo:
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce chili vloček
- 1 lžička sladké papriky
Syrový lilek může mít lehce nahořklou chuť, proto ho před samotnou přípravou podélně nařízneme ze všech stran a necháme odpočinout ve slané vodě. Poté lilek potřeme olivovým olejem (skvělý je i sezamový) a pečeme asi půl hodiny při teplotě 180 °C , a nebo jej jednoduše hodíme na gril. Hotový lilek je měkký a propadá se, může mít také zčernalou slupku.
Pro chilli máslo zahřejeme dvě lžíce olivového oleje na pánvi, přidáme máslo nebo jeho veganský ekvivalent a po rozehřátí do směsi vmícháme rajčatovou pastu (nebo rozmixovaná rajčata z plechovky) a koření a necháme všechny suroviny spojit. Omáčku udržujeme teplou do podávání.
Diskuze k článku