Jak připravit bešamelovou omáčku – bešamel | recept
Bešamelová omáčka | recept. Bešamelová omáčka se používá k zapékání masitých, zeleninových nebo rybích pokrmů. Můžeme ji také ochutit a podávat samostatně s přílohou. K ochucení bešamelu se hodí houby, zelené natě, křen, šunka, sýr, citronová kůra i šťáva. Bešamel ochucený nastrouhaným tvrdým sýrem je vynikající k zapékání. Připravit si základní bešamelovou omáčku je snadné, poradíme vám, jak na to.
Co je potřeba
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- ½ l mléka
- sůl
Krok 1
Necháme rozpustit máslo a ihned přisypeme hladkou mouku, ještě před tím, než máslo začne hnědnout. Mouka začne pěnit, zbělá a bude příjemně vonět.
Krok 2
Po částech přiléváme studené mléko a šleháme metličkou. Nesmějí se utvořit hrudky. Osolíme a za občasného šlehání provaříme na mírném plameni 20 minut. Vznikne hustý krém, který necháme vychladnout.
Krok 3
Do vychladlého bešamelu pro zjemnění můžeme přidat žloutek. Omáčku se žloutkem už nevaříme, žloutek by se srazil.
Krok 4
Do tohoto základního předpisu můžeme nastrouhat sýr a použít směs na zapékání mletých mas, těstovin nebo zeleniny. Omáčku můžeme rozředit vývarem, ochutit a podávat samostatně s přílohou.
bešamelovou omáčku vynalezl a poprvé připravil Louis de Béchamel, markýz de Nointel, královský hofmistr, znalec, teoretik i praktik umění kuchařského z doby Ludvíka XV.? Výrobu popisuje ve své kuchařské knize, kterou vydal pod jménem markýz le Bas. Béchamel psal svoje recepty ve verších a pro snadnější zapamatování k nim připojil nějaký tehdejší oblíbený nápěv.