Jak na rychlou chuťovku z růžičkové kapusty a sýra Grana Padano
Výrazná a nezaměnitelná chuť drobné růžičkové kapusty je tím pravým základem pro přípravu rychlé chuťovky, jejíž intenzita je podpořena nejen bylinkami a česnekem, ale především aromatickým sýrem Grana Padano. Ten během chvilkového zapečení (gratinování) přemění růžičkovou kapustu v dokonalou chuťovku výtečnou zejména ke kvalitnímu vínu.
Co je potřeba
- 500 g růžičkové kapusty
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- špetka sušeného oregana, bazalky, tymiánu a petrželky
- 50–70 g najemno nastrouhaného sýru Grana Padano
- sůl a pepř dle chuti
Růžičkovou kapustu očistěte, zbavte nevzhledných lístků, seřízněte košťál a očištěné růžičky pak podélně rozkrojte.
Nakrájené kousky růžičkové kapusty v míse promíchejte s olivovým olejem, prolisovanými stroužky česneku a veškerými sušenými bylinkami. Současně směs dle chuti osolte a opepřete.
Recept z růžičkové kapusty lze obohatit i vlašskými ořechy, které tuto rychlou chuťovku patřičně povznesou.
Následně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, případným zbylým sýrem v míse ochucené růžičkové kapusty na plechu zasypte a takto naplněný plech vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C), kde směs pečte 25–30 minut dokud jednotlivé kousky růžičkové kapusty se sýrem nezezlátnout a nebudou křupavé.
Tuto rychlou a nesmírně delikátní chuťovku podávejte ještě teplou se skleničkou dobrého vína.
Tipy
- Z rychlé chuťovky můžete připravit i lehký oběd či večeři. Takto upravená růžičková kapusta je totiž díky své intenzitě a aromatickému sýru Grana Padano skvělou přílohou k jemné bramborové kaši.
Diskuze k článku