Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný šťavnatý koláč s vejci a jarní cibulkou | recept

Jak upéct slaný šťavnatý koláč s vejci a jarní cibulkou | recept

Tento zelenou cibulkou zpestřený, uvařenými vajíčky obohacený a svěžím kefírem ke šťavnatosti povznesený koláč, je po snadné přípravě velice atraktivní, příjemně lehkou, přesto však chuťově plnou studenou svačinkou, stejně jako plnohodnotnou teplou snídaní.

Co je potřeba

  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 ml kefíru či podmáslí
  • 2 vajíčka
  • 70 g rozpuštěného vychladlého másla
  • sůl a pepř k dochucení
  • 1 svazek zelené jarní cibulky
  • 2 vajíčka uvařená natvrdo
1

V míse metličkou prošlehejte vajíčka do bělavé pěny.

prošlehání žloutků
2

K vaječné pěně přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo, kefír či podmáslí a metličkou opět prošlehejte.

vmíchání kefíru a rozpuštěného másla
3

Následně přisypte mouku s práškem do pečiva, současně osolte i opepřete a vymíchejte v hladké lité těsto

přimísení mouky
4

Na závěr do vláčného těsta zlehka zapracujte na drobná kolečka nakrájenou zelenou cibulku a na kousky nasekaná vajíčka natvrdo.

závěrečné přidání zelené cibulky a vajíček
5

Takto připravené těsto urovnejte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) 40–45 minut, dokud povrch koláče lákavě nezezlátne.

Upečený, jarně laděný šťavnatý koláč podávejte ještě vlažný jako sytý základ dne, nebo vychladlý coby svačinku či jiné pohoštění.

pečení těsta

Tipy

Delikátní a jako snídaňový základ unikátní je na kostičky nakrájená slanina přidaná do těsta.

Rovněž jarního nádechu dosáhnete, pokud slaný koláč obohatíte o medvědí česnek, který jej během pečení neuvěřitelně rozvoní a chuťově dokonale zvýrazní.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.