Jak z brambor a šťavnaté zeleninové směsi připravit jemné muffiny | recept
I brambory zbylé z předešlého dne lze přeměnit do podoby velice atraktivní a chutné. A to jejich využitím do těchto jemných bramborových muffinů, kde nastrouhané najemno poslouží jako dokonale vláčný základ pro šťavnatou, atraktivně barevnou zeleninovou směs.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 12–15 jemných bramborových muffinů
- 400 g předem uvařených nebo z předešlého dne zbylých brambor
- 3 vajíčka
- 3 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 větší mrkev
- 1 cuketa
- 1 červená paprika či kapie
- 1 cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje na orestování zeleninové směsi
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Jakmile cibule zezlátne a česnek rozvoní přidejte do pánve nahrubo nastrouhanou a předem očištěnou mrkev se stejně tak nastrouhanou cuketou, kterou ale nechejte se slupkou pro umocnění atraktivní barevnosti výsledné zeleninové směsi. Současně s nimi do pánve přidejte i na malé kostičky nakrájenou červenou papriku či sladkou kapii. Vše společně za občasného promíchání poduste 5–10 minut. Až zelenina zavadne a odpaří se tekutina, stále šťavnatou zeleninovou směs odstavte z plotny a nechejte chladnout.
Vše zakončete rozdělením vláčného bramborového těsta do formiček na muffiny a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C), v níž tyto jemné bramborové muffiny pečte 30–35 minut dozlatova.
A kdybyste měli ještě nějaké brambory a chuť zkusit ještě jiné, inspirujte se https://www.jaktak.cz/jak-upect-nadychane-bramborove-muffiny-se-slaninou-recept.html
Tipy
- Jemné ladění bramborových muffinů lze zpestřit ostřejšími a pikantnějšími surovinami, kterými jsou například najemno nasekaná zelená cibulka, přidaná do bramborového a šťavnatou zeleninovou směsí obohaceného těsta až na úplný závěr, nebo ještě ožehavější čili paprička nakrájená nadrobno. Patřičnou delikátnost však jemnému bramborovému muffinu dodá i lžíce dijonské hořčice či trocha křenu.
Diskuze k článku