jaktak.cz

Jak z brambor a šťavnaté zeleninové směsi připravit jemné muffiny | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

I brambory zbylé z předešlého dne lze přeměnit do podoby velice atraktivní a chutné. A to jejich využitím do těchto jemných bramborových muffinů, kde nastrouhané najemno poslouží jako dokonale vláčný základ pro šťavnatou, atraktivně barevnou zeleninovou směs.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 12–15 jemných bramborových muffinů

  • 400 g předem uvařených nebo z předešlého dne zbylých brambor
  • 3 vajíčka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší mrkev
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika či kapie
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje na orestování zeleninové směsi
  • sůl a pepř dle vlastní chuti

Krok 1

Základem těchto bramborových muffinů je orestování prolisovaných stroužků česneku s nadrobno nakrájenou cibulí, a to na pánvi s rozpáleným olejem hezky dozlatova.

Krok 2

Jakmile cibule zezlátne a česnek rozvoní přidejte do pánve nahrubo nastrouhanou a předem očištěnou mrkev se stejně tak nastrouhanou cuketou, kterou ale nechejte se slupkou pro umocnění atraktivní barevnosti výsledné zeleninové směsi. Současně s nimi do pánve přidejte i na malé kostičky nakrájenou červenou papriku či sladkou kapii. Vše společně za občasného promíchání poduste 5–10 minut. Až zelenina zavadne a odpaří se tekutina, stále šťavnatou zeleninovou směs odstavte z plotny a nechejte chladnout.

Krok 3

Předem uvařené nebo z předešlého dne zbylé brambory mezitím najemno nastrouhejte do mísy.

Krok 4

K najemno nastrouhaným bramborům pak vmíchejte rozmíchaná vajíčka s moukou, práškem do pečiva, solí a pepřem a vypracujte jemné bramborové těsto.

Krok 5

Do takto připraveného vláčného základu z brambor pak přidejte zchladlou, barevně atraktivní šťavnatou zeleninou směs a důkladně propracujte.

Krok 6

Vše zakončete rozdělením vláčného bramborového těsta do formiček na muffiny a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C), v níž tyto jemné bramborové muffiny pečte 30–35 minut dozlatova.

A kdybyste měli ještě nějaké brambory a chuť zkusit ještě jiné, inspirujte se https://www.jaktak.cz/jak-upect-nadychane-bramborove-muffiny-se-slaninou-recept.html

  • Jemné ladění bramborových muffinů lze zpestřit ostřejšími a pikantnějšími surovinami, kterými jsou například najemno nasekaná zelená cibulka, přidaná do bramborového a šťavnatou zeleninovou směsí obohaceného těsta až na úplný závěr, nebo ještě ožehavější čili paprička nakrájená nadrobno. Patřičnou delikátnost však jemnému bramborovému muffinu dodá i lžíce dijonské hořčice či trocha křenu.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-z-brambor-stavnate-zeleninove-smesi-pripravit-jemne-muffiny-recept.html