Jak upéct slaný šťavnatý koláč s vejci a jarní cibulkou | recept
Tento zelenou cibulkou zpestřený, uvařenými vajíčky obohacený a svěžím kefírem ke šťavnatosti povznesený koláč, je po snadné přípravě velice atraktivní, příjemně lehkou, přesto však chuťově plnou studenou svačinkou, stejně jako plnohodnotnou teplou snídaní.
Co je potřeba
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 ml kefíru či podmáslí
- 2 vajíčka
- 70 g rozpuštěného vychladlého másla
- sůl a pepř k dochucení
- 1 svazek zelené jarní cibulky
- 2 vajíčka uvařená natvrdo
Krok 1
V míse metličkou prošlehejte vajíčka do bělavé pěny.
Krok 2
K vaječné pěně přilijte rozpuštěné, ale zchladlé máslo, kefír či podmáslí a metličkou opět prošlehejte.
Krok 3
Následně přisypte mouku s práškem do pečiva, současně osolte i opepřete a vymíchejte v hladké lité těsto
Krok 4
Na závěr do vláčného těsta zlehka zapracujte na drobná kolečka nakrájenou zelenou cibulku a na kousky nasekaná vajíčka natvrdo.
Krok 5
Takto připravené těsto urovnejte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) 40–45 minut, dokud povrch koláče lákavě nezezlátne.
Upečený, jarně laděný šťavnatý koláč podávejte ještě vlažný jako sytý základ dne, nebo vychladlý coby svačinku či jiné pohoštění.
Delikátní a jako snídaňový základ unikátní je na kostičky nakrájená slanina přidaná do těsta.
Rovněž jarního nádechu dosáhnete, pokud slaný koláč obohatíte o medvědí česnek, který jej během pečení neuvěřitelně rozvoní a chuťově dokonale zvýrazní.