jaktak.cz

Jak na rychlou chuťovku z růžičkové kapusty a sýra Grana Padano

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Výrazná a nezaměnitelná chuť drobné růžičkové kapusty je tím pravým základem pro přípravu rychlé chuťovky, jejíž intenzita je podpořena nejen bylinkami a česnekem, ale především aromatickým sýrem Grana Padano. Ten během chvilkového zapečení (gratinování) přemění růžičkovou kapustu v dokonalou chuťovku výtečnou zejména ke kvalitnímu vínu.

Co je potřeba

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • špetka sušeného oregana, bazalky, tymiánu a petrželky
  • 50–70 g najemno nastrouhaného sýru Grana Padano
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Růžičkovou kapustu očistěte, zbavte nevzhledných lístků, seřízněte košťál a očištěné růžičky pak podélně rozkrojte.

Krok 2

Nakrájené kousky růžičkové kapusty v míse promíchejte s olivovým olejem, prolisovanými stroužky česneku a veškerými sušenými bylinkami. Současně směs dle chuti osolte a opepřete.

Recept z růžičkové kapusty lze obohatit i vlašskými ořechy, které tuto rychlou chuťovku patřičně povznesou.

Krok 3

Nakonec do mísy přisypte najemno nastrouhaný aromatický sýr Grana Padano a pečlivě promíchejte, aby se každý kousek růžičkové kapusty sýrem dobře obalil.

Krok 4

Následně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, případným zbylým sýrem v míse ochucené růžičkové kapusty na plechu zasypte a takto naplněný plech vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C), kde směs pečte 25–30 minut dokud jednotlivé kousky růžičkové kapusty se sýrem nezezlátnout a nebudou křupavé.

Tuto rychlou a nesmírně delikátní chuťovku podávejte ještě teplou se skleničkou dobrého vína.

  • Z rychlé chuťovky můžete připravit i lehký oběd či večeři. Takto upravená růžičková kapusta je totiž díky své intenzitě a aromatickému sýru Grana Padano skvělou přílohou k jemné bramborové kaši.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-rychlou-chutovku-z-ruzickove-kapusty-syra-grana-padano.html