Jak uvařit růžičkovou kapustu v kokosové omáčce | recept. Kombinace indického koření s kokosovým mlékem jednoduše nezklame. Funguje snad s čímkoliv. Dokonce, a velice překvapivě, i s růžičkovou kapustou, z této obecně méně oblíbené zeleniny rázem udělá hit kuchyně. A přitom k tomu stačí tak málo. Jen pár lžiček voňavého, lehce pikantního indického koření, kokosové mléko na zjemnění a kešu oříšky pro vyšperkování. Tak co, dáte kapustičkám šanci?
Co je potřeba
800 g růžičkové kapusty
1 žlutá cibule
1 červená cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1–2 lžičky kurkumy
2–3 lžičky koření Garam Masala
1,5 hrsti kešu oříšků
600 ml kokosového mléka
šťáva z 1 limetky
1 hrst čerstvého koriandru
sůl, pepř na dochucení
1
Ve velké pánvi či v hrnci rozpalte olivový oleja nechejte na něm zesklovatět najemno nasekanou žlutou i červenou cibuli. Z vlastní zkušenosti doporučuji spíše hrnec, jelikož i velkou pánev jsem měla ve výsledku dosti plnou a směs se obtížně promíchávala, respektive vypadávala z pánve.
2
Jakmile cibule zavadne, přidejte prolisované stroužky česneku, kurkumu aGaram Masalu. Společně promíchávejte přibližně 2 minuty, až se koření krásně rozvoní.
3
Pak vmíchejte kešu oříšky a očištěné růžičkové kapusty. Velké kapustičky můžete přepůlit. Pro tento recept můžete zvolit jak čerstvé, tak mražené. U mražených budete mít méně práce s čištěním a budou i rychleji uvařené, ale čerstvé jsou prostě čerstvé. Dohromady minutku zprudka restujte.
4
Zalijte kokosovým mlékem a limetkovou šťávou. Za občasného míchání zvolna vařte cca 20 minut do změknutí kapustiček (mraženým stačí i méně, mají pak tendenci se rozvařovat).
5
Kokosové mléko mírně zhoustne a společně s kořením vytvoří úžasně vonící omáčku. V tu chvíli dochuťte solí a pepřem a přidejte nasekaný koriandr. Poté už nevařte jen promíchejte na teplé plotýnce.
6
Takto připravené kapustičky nechejte v teplém hrnci či pánvi pár minut odpočinout, prolnout chutě a následně podávejte. Podle množství vytvořené omáčky buď s jasmínovou rýží či bulgurem. Pokud jste omáčku více vyvařili, ideální přílohou je pita chléb.
Tipy
Může se stát, že se kokosové mléko vyváří až příliš rychle a kapustičky stále nejsou měkké. Pak je třeba je znovu podlít, a to nejlépe dalším dílem kokosového mléka. Pokud ale již v zásobě žádné nemáte, lze využít i smetanu na vaření.
Jak připravit jednoduchý pokrm z růžičkové kapusty | recept. Růžičková kapusta se po dlouhých letech, kdy byla ve stínu jiných druhů zeleniny, dostala…
Jak upéct vepřovou krkovici s růžičkovou kapustou | recept. Růžičková kapusta je typickou podzimní zeleninou, která v poslední době získává na oblibě.…
Diskuze k článku