Jak uvařit růžičkovou kapustu v kokosové omáčce | recept
Jak uvařit růžičkovou kapustu v kokosové omáčce | recept. Kombinace indického koření s kokosovým mlékem jednoduše nezklame. Funguje snad s čímkoliv. Dokonce, a velice překvapivě, i s růžičkovou kapustou, z této obecně méně oblíbené zeleniny rázem udělá hit kuchyně. A přitom k tomu stačí tak málo. Jen pár lžiček voňavého, lehce pikantního indického koření, kokosové mléko na zjemnění a kešu oříšky pro vyšperkování. Tak co, dáte kapustičkám šanci?
Co je potřeba
- 800 g růžičkové kapusty
- 1 žlutá cibule
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžičky kurkumy
- 2–3 lžičky koření Garam Masala
- 1,5 hrsti kešu oříšků
- 600 ml kokosového mléka
- šťáva z 1 limetky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl, pepř na dochucení
Krok 1
Ve velké pánvi či v hrnci rozpalte olivový olej a nechejte na něm zesklovatět najemno nasekanou žlutou i červenou cibuli. Z vlastní zkušenosti doporučuji spíše hrnec, jelikož i velkou pánev jsem měla ve výsledku dosti plnou a směs se obtížně promíchávala, respektive vypadávala z pánve.
Krok 2
Jakmile cibule zavadne, přidejte prolisované stroužky česneku, kurkumu a Garam Masalu. Společně promíchávejte přibližně 2 minuty, až se koření krásně rozvoní.
Krok 3
Pak vmíchejte kešu oříšky a očištěné růžičkové kapusty. Velké kapustičky můžete přepůlit. Pro tento recept můžete zvolit jak čerstvé, tak mražené. U mražených budete mít méně práce s čištěním a budou i rychleji uvařené, ale čerstvé jsou prostě čerstvé. Dohromady minutku zprudka restujte.
Krok 4
Zalijte kokosovým mlékem a limetkovou šťávou. Za občasného míchání zvolna vařte cca 20 minut do změknutí kapustiček (mraženým stačí i méně, mají pak tendenci se rozvařovat).
Krok 5
Kokosové mléko mírně zhoustne a společně s kořením vytvoří úžasně vonící omáčku. V tu chvíli dochuťte solí a pepřem a přidejte nasekaný koriandr. Poté už nevařte jen promíchejte na teplé plotýnce.
Krok 6
Takto připravené kapustičky nechejte v teplém hrnci či pánvi pár minut odpočinout, prolnout chutě a následně podávejte. Podle množství vytvořené omáčky buď s jasmínovou rýží či bulgurem. Pokud jste omáčku více vyvařili, ideální přílohou je pita chléb.
Může se stát, že se kokosové mléko vyváří až příliš rychle a kapustičky stále nejsou měkké. Pak je třeba je znovu podlít, a to nejlépe dalším dílem kokosového mléka. Pokud ale již v zásobě žádné nemáte, lze využít i smetanu na vaření.