Zapečená pohanka se zeleninovou směsí | recept
Zapečená pohanka se zeleninovou směsí | recept. To, že pohanka byla ještě v nedávné minulosti nespravedlivě opomíjená, se v současnosti stává opakem. Tato plodina je, dá se říct, nejfrekventovanějším pojmem dnešní doby. Jaká tajemství v sobě skrývají tato trojhranná zrnka? Pohanka obsahuje rutin, jehož podílová hodnota je poměrně vysoká. Rutin chrání buňky v těle před volnými radikály a pomáhá zejména při cévních onemocněních i vysokém krevním tlaku. Kromě toho pohanka obsahuje mnoho dalších cenných látek a příznivá zpráva pro celiatiky je, že neobsahuje žádný lepek. Připravte zapečenou pohanku se zeleninovou směsí pro celou vaši rodinu k obědu nebo na večeři. Příprava je relativně rychlá, nenáročná.
Co je potřeba
250 g pohanky
balení zeleninové směsi (podle vaší preference)
2 lžíce oleje
150 g tvrdého sýra
sůl, koření
Postup na přípravu zapečené pohanky. Nejprve pohanku propláchneme v cedníku studenou vodou, můžeme propláchnout dvakrát, někdo preferuje ji spařit – přelít horkou vodou, údajně se tím zbavíme případné nahořklé chuti. Může se ovšem jednat o subjektivní názor. Propláchnutou nebo spařenou pohanku zalijeme vodou (asi tak 2x tolik vody, jak pohanky), mírně osolíme, přidáme 2 lžíce oleje (nejlépe olivového) a dáme v menším hrnci vařit. Vaříme krátce, 5 až 10 minut, protože pohanku budeme ještě zapékat. Uvařenou pohanku necháme ještě pod pokličkou chvíli nabobtnat.
Připravíme si zeleninovou směs (jednoduché je použít i mraženou) a celou ji vysypeme do připravené předvařené pohanky, kterou jsme dali do pekáčku. Vše promícháme, dosolíme a případně dochutíme pepřem a kořením. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu si nastavíme podle toho, jakou troubu máme a pečeme asi 15 minut. Poté pohanku vyndáme z trouby a nastrouháme navrch tvrdý sýr (podle vaší volby). Dopečeme ještě 5 minut, aby se sýr rozpustil.
Diskuze k článku