Jak v troubě upéct zdravé zeleninové karbanátky z tofu
Výtečná, navíc i zdravá alternativa smažených masových karbanátků v podobě těchto v troubě pečených zeleninových karbanátků z tofu je příjemně šťavnatým, jemným a veskrze zdravým pokrmem, v němž se v chuti i vůni dokonale prolíná jemné tofu, šťavnatá a lehce nasládlá kořenová zelenina s delikátně říznou jarní cibulkou a pikantní hořčicí.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin odpovídá přibližně 12 šťavnatým zeleninovým karbanátkům
- 200 g bylinkového tofu (bazalkového)
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1–2 hrsti nasekané zelené cibulky (lze i pórku)
- 2 vajíčka
- 60 g rýžové mouky na zahuštění
- 1 lžíce sušených zelených bylinek (například bazalka a petrželka)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- olivový olej na potření zeleninových karbanátků před vložením do trouby
Zdravým základem těchto v troubě pečených zeleninových karbanátků je výživné bylinkové tofu, které jako první nahrubo nastrouhejte do větší mísy.
Do karbanátků je také výtečné i tofu uzené, které upečeným zeleninovým karbanátkům dodá patřičný kouřový nádech a pozvedne jejich výraznost.
Přečtěte si také, co to vlastně tofu je a Jak ho využít v kuchyni.
Nakonec takto ochucený základ zdravých zeleninových karbanátků zahustěte rýžovou moukou.
Před vložením do trouby utvořené zeleninové karbanátky pomašlujte olivovým olejem, aby po upečení byly lákavě zlatavé. Takto přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 30–35 minut.
Tuto výtečnou a zdravou alternativu masových karbanátků si nejlépe vychutnáte s bramborami a zeleninovou oblohou nebo také jako zdravou večeři s jakýmkoliv zeleninovou salátem.
Tipy
- Rýžovou mouku zakomponovanou do této zdravé varianty zeleninových karbanátků z tofu můžete bez obav vyměnit za klasickou hladkou mouku, kterou do karbanátku přidávejte postupně a množství upravte dle potřeby, respektive dle konzistence šťavnatého zeleninového těsta.
Diskuze k článku