Jak v troubě upéct zdravé zeleninové karbanátky z tofu
Výtečná, navíc i zdravá alternativa smažených masových karbanátků v podobě těchto v troubě pečených zeleninových karbanátků z tofu je příjemně šťavnatým, jemným a veskrze zdravým pokrmem, v němž se v chuti i vůni dokonale prolíná jemné tofu, šťavnatá a lehce nasládlá kořenová zelenina s delikátně říznou jarní cibulkou a pikantní hořčicí.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin odpovídá přibližně 12 šťavnatým zeleninovým karbanátkům
- 200 g bylinkového tofu (bazalkového)
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1–2 hrsti nasekané zelené cibulky (lze i pórku)
- 2 vajíčka
- 60 g rýžové mouky na zahuštění
- 1 lžíce sušených zelených bylinek (například bazalka a petrželka)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- olivový olej na potření zeleninových karbanátků před vložením do trouby
Krok 1
Zdravým základem těchto v troubě pečených zeleninových karbanátků je výživné bylinkové tofu, které jako první nahrubo nastrouhejte do větší mísy.
Do karbanátků je také výtečné i tofu uzené, které upečeným zeleninovým karbanátkům dodá patřičný kouřový nádech a pozvedne jejich výraznost.
Přečtěte si také, co to vlastně tofu je a Jak ho využít v kuchyni.
Krok 2
K nahrubo nastrouhanému tofu přidejte nasekanou zelenou cibulku či pórek a současně i očištěnou a rovněž nahrubo nastrouhanou šťavnatou kořenovou zeleninu v podobě mrkve a celeru.
Krok 3
Takto upravenou zeleninovou směs promíchanou s tofu poté v míse propojte s rozmíchanými vajíčky.
Krok 4
Vzniklou šťavnatou směs pak ochuťte hořčicí, sójovou omáčkou, sušenými zelenými bylinkami a dle chuti osolte i opepřete. Vše společně důkladně promíchejte.
Krok 5
Nakonec takto ochucený základ zdravých zeleninových karbanátků zahustěte rýžovou moukou.
Krok 6
Z těsta pak zlehka v dlaních tvarujte malé zeleninové karbanátky, které skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Stejně tak můžete šťavnaté těsto nabírat lžící a klást na plech v podobě hromádek, kdy upečené karbanátky nebudou tak úhledné, ale výtečné budou stále stejně.
Krok 7
Před vložením do trouby utvořené zeleninové karbanátky pomašlujte olivovým olejem, aby po upečení byly lákavě zlatavé. Takto přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 30–35 minut.
Tuto výtečnou a zdravou alternativu masových karbanátků si nejlépe vychutnáte s bramborami a zeleninovou oblohou nebo také jako zdravou večeři s jakýmkoliv zeleninovou salátem.
- Rýžovou mouku zakomponovanou do této zdravé varianty zeleninových karbanátků z tofu můžete bez obav vyměnit za klasickou hladkou mouku, kterou do karbanátku přidávejte postupně a množství upravte dle potřeby, respektive dle konzistence šťavnatého zeleninového těsta.