Jak upéct zdravé čočkové krekry | recept
Místo popcornů a chipsů pár čočkových krekrů zdraví jenom prospěje a věřte, že po jejich ochutnání si je každý rád dopřeje. Do tenké placky na plech rozetřená, výtečně ochucená a dokřupava upečená směs z uvařené červené čočky je po nakrájení nevšedním, zdravým, a navíc nebývale chutným čočkovým krekrem.
Co je potřeba
- 80 g červené čočky
- 100 g ovesných vloček
- 1 malá cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 150 ml vody
- 1 lžíce oleje + olej na potření plechu
- sůl a pepř k ochucení
- sezamová semínka na posypání
V mixéru pak zchladlou čočku rozmixujte v hladkou pastu s vločkami, nakrájenou cibulí, hořčicí, semínky i tymiánem a směs současně nařeďte vodou a dochuťte solí, pepřem i olivovým olejem. Získáte tak lehce roztíratelnou čočkovou pastu, která je příjemně aromatickým těstem budoucích zdravých čočkových krekrů.
Před pečením rozetřenou čočkovou pastu posypte sezamovými semínky a vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), ve které čočkový plát pečte 40–45 minut hezky dozlatova, kdy okraje budou hnědě opečené, na některých místech i více připečené. Délka pečení závisí na síle čočkového plátu.
Sezamová semínka můžete nahradit například mákem či lněnými semínky.
Upečený čočkový plát nechejte na plechu zcela vychladnout, dojít a tím i zkřehnout a následně jej nalámejte či úhledně nakrájejte na malé, veskrze zdravé čočkové krekry.
Další zajímavé recepty jak vařit z čočky
Tipy
- Na zdravých čočkových krekrech si mohou pochutnat i lidé s bezlepkovou dietou. Stačí pouze klasické vločky nahradit bezlepkovou variantou.
Diskuze k článku