Zapečená pohanka se zeleninovou směsí | recept
Zapečená pohanka se zeleninovou směsí | recept. To, že pohanka byla ještě v nedávné minulosti nespravedlivě opomíjená, se v současnosti stává opakem. Tato plodina je, dá se říct, nejfrekventovanějším pojmem dnešní doby. Jaká tajemství v sobě skrývají tato trojhranná zrnka? Pohanka obsahuje rutin, jehož podílová hodnota je poměrně vysoká. Rutin chrání buňky v těle před volnými radikály a pomáhá zejména při cévních onemocněních i vysokém krevním tlaku. Kromě toho pohanka obsahuje mnoho dalších cenných látek a příznivá zpráva pro celiatiky je, že neobsahuje žádný lepek. Připravte zapečenou pohanku se zeleninovou směsí pro celou vaši rodinu k obědu nebo na večeři. Příprava je relativně rychlá, nenáročná.
Co je potřeba
250 g pohanky
balení zeleninové směsi (podle vaší preference)
2 lžíce oleje
150 g tvrdého sýra
sůl, koření
Krok 1
Co myslíte, je pohanka obilovina, nebo není? I když byla v minulosti označována jako obilí chudých, přesto pohanka není obilovinou, za níž se nesprávně mnohdy považuje. Možná jste slyšeli, že je pohanka příbuznou rebarbory? Ano, je to tak, obě patří do čeledi rdesnovitých.
Krok 2
Postup na přípravu zapečené pohanky. Nejprve pohanku propláchneme v cedníku studenou vodou, můžeme propláchnout dvakrát, někdo preferuje ji spařit – přelít horkou vodou, údajně se tím zbavíme případné nahořklé chuti. Může se ovšem jednat o subjektivní názor. Propláchnutou nebo spařenou pohanku zalijeme vodou (asi tak 2x tolik vody, jak pohanky), mírně osolíme, přidáme 2 lžíce oleje (nejlépe olivového) a dáme v menším hrnci vařit. Vaříme krátce, 5 až 10 minut, protože pohanku budeme ještě zapékat. Uvařenou pohanku necháme ještě pod pokličkou chvíli nabobtnat.
Krok 3
Připravíme si zeleninovou směs (jednoduché je použít i mraženou) a celou ji vysypeme do připravené předvařené pohanky, kterou jsme dali do pekáčku. Vše promícháme, dosolíme a případně dochutíme pepřem a kořením. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu si nastavíme podle toho, jakou troubu máme a pečeme asi 15 minut. Poté pohanku vyndáme z trouby a nastrouháme navrch tvrdý sýr (podle vaší volby). Dopečeme ještě 5 minut, aby se sýr rozpustil.