Jak zpracovat moruše | rady a tipy
Jak zpracovat moruše | rady a tipy. Moruše jsou chutná plodenství morušovníku, která se svým vzhledem (a některé druhy i barvou) podobají ostružinám. Morušovník se sice na zahradách příliš nepěstuje, ale v současné době se zájem o moruše opět začíná zvyšovat. V dřívějších dobách byly totiž morušovníky hojně rozšířeny a měly mnoho způsobů využití – používaly se k barvení látek a vína, usušené plody se mlely na mouku či přírodní sladidlo, apod. Jak zpracovat moruše v kuchyni, si určitě přečtěte v následujícím článku.
Co je potřeba
Viz další kroky
Morušovníky se pěstují jako stromy či keře v několika variantách. Můžete se setkat s morušovníkem s bílými plody, které mají nasládlou a nepříliš výraznou chuť a jeho listy slouží jako potrava pro známého bource morušového. Morušovník červený má tmavě purpurová plodenství chutnající sladce. Na morušovníku černém pak dozrávají tmavě fialové až černé moruše s příjemnou sladkokyselou chutí.
Moruše obvykle dozrávají postupně v období od července do září, záleží na druhu morušovníku a také na podnebí. Sklízíme je ručně přímo ze stromu či keře nebo setřásáním na plachtu.
Plody obsahují řadu cenných látek a mají léčivé účinky (např. pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku, detoxikují organismus, pomáhají při kašli a nachlazení, při chudokrevnosti, atd.)
A jak připravit skvělou zmrzlinu z moruší?
Hrnek moruší (nejlépe černých nebo kombinaci černých a bílých plodů) rozmixujeme s jednou vaničkou měkkého tvarohu, 70 g třtinového cukru a trochou citronové šťávy. Můžete přidat i kravskou nebo rostlinnou smetanu. Směs dáme zmrazit a v průběhu mražení ji několikrát promícháme.
Tipy
Existuje také moruše trnavská, která vznikla zkřížením černého a červeného morušovníku a je oblíbená zejména na Slovensku a na Moravě. Tato odrůda má největší plody.
Pro zdraví můžete využít také listy morušovníku bílého, ze kterých si připravíte skvělý čaj účinný proti revmatismu, vyrovnávající hladinu krevního tlaku a snižující hladinu cholesterolu.
Z moruší se dělá také pálenka.
Diskuze k článku