Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit zdravé švestkové čatní | recept

Jak vyrobit zdravé švestkové čatní | recept

Zdravé švestkové čatní | recept. Pokud si nevíte rady, co s přebytkem přezrálých švestek, můžete vyzkoušet třeba švestkové čatní podle našeho receptu. Získáte úžasně aromatickou a chutnou omáčku například ke grilovanému či pečenému masu a sýrům. Postup, jak vyrobit zdravé švestkové čatní, najdete na následujících řádcích. Jakmile jednou ochutnáte, už si nikdy nekoupíte žádnou uměle chutnající grilovací omáčku v obchodě.

Co je potřeba

  • 500 g vypeckovaných švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 30 ml jablečného nebo vinného octa
  • 30 ml vína
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice, kari a chilli koření dle chuti (použijte klidně kombinaci oblíbených druhů koření), případně mletý zázvor, kardamon
  • Čerstvé či sušené bylinky (např. tymián či rozmarýn)
1

Švestkové čatní je opravdu velmi chutným doplňkem nejrůznějších pokrmů. Navíc švestky obsahují velké množství vlákniny a celou řadu dalších cenných látek (např. vitamíny skupiny B, vitamín E, měď, zinek, hořčík, atd.).

Do čatní můžete použít velmi zralé až přezrálé, avšak zdravé plody.

2

A jaký je postup?

Omyté a vypeckované švestky nasypeme do hrnce, přisypeme třtinový cukr, sůl a koření a přidáme prolisovaný česnek. Vše zalijeme vínem a jablečným či vinný octem.

3

Obsah hrnce přivedeme k varu a za častého míchání vaříme na mírném ohni, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Měla by však být pořád ještě trochu tekutá, více zhoustne po vychladnutí. Čatní případně dochutíme a nakonec přidáme nasekané čerstvé bylinky.

4

Čatní můžeme po vychladnutí ihned konzumovat. Případně jej ještě horké plníme do vysterilizovaných zavařovacích skleniček, důkladně je uzavřeme a čatní buď uskladníme v lednici, nebo je zavaříme asi 15 minut při 80 °C. Snadno si tak uchováme čatní do zásoby.

Tipy

  • Do švestkového čatní můžete přidat hrst rozinek nebo mandlí.
  • Čatní původně pochází z indické kuchyně, proto neváhejte přidat třeba koření garam masála a čatní podávat k nejrůznějším indickým pokrmům.
  • V lednici Vám čatní vydrží díky použitým přirozeným konzervantům až 3 měsíce.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.