Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • ½  bulvy celeru
  • 2 kořeny petržele
  • 3 větší mrkve
  • 1 červenou řepu
  • půlku svazku řapíkatého celeru
  • 1 cibuli
  • slunečnicový olej na zakápnutí
  • případně 4 středně velké brambory

Na zálivku si přichystáme:

  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • dýňová semínka na ozdobu (nemusí být)
1

Jako první je třeba ze všech druhů zeleniny, kromě řapíkatého celeru, oloupat slupku. Pokud jste se rozhodli použít i brambory, stačí je odrhnout ve vlažné vodě, péct je můžete se slupkou a dokonce bych řekla, že jsou pak i chutnější. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na podobně velké kousky. Ideální jsou třeba kolečka z mrkve a petržele, kostky z řepy a celeru a plátky z brambory. S tvary si můžete pohrát, ale je třeba dodržet podobnou velikost, aby se vám zelenina patřičně propekla.

2

V dalším kroku potáhneme plech pečicím papírem. Nasypeme na něj veškerou zeleninu, kromě řapíkatého celeru, ten přisypeme až asi po 10 minutách pečení. Zakápneme olejem a důkladně promícháme, ale s olejem to nepřehánějte, není žádoucí, aby zelenina plavala. Troubu si rozehřejeme na 200 °C a vložíme do ní plech. 

3

Zeleninu pečeme doměkka, trvá to zhruba 35 minut, záleží především na velikosti kousků. Mezitím si přichystáme zálivku. V misce prošleháme obě hořčice s olejem, aby se vše opravdu propojilo. Následně přidáme sůl, pepř a papriku a zamícháme.

4

Když je zelenina upečená, přesypeme ji do hlubší mísy, přilijeme zálivku a důkladně promícháme, aby se všechno v zálivce obalilo. Díky tomu, že je zelenina horká, hořčice se na ní zatáhne. Nakonec posypeme dle chuti dýňovými semínky a podáváme.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)