Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zapečenou brokolici s parmazánem | recept

Jak na zapečenou brokolici s parmazánem | recept

Zapečená brokolice s parmazánem | recept. Brokolice vzbuzuje velmi rozporuplné emoce. Někdo na ni nedá dopustit, jiný k ní chová hluboký odpor. Přitom je to škoda, brokolice je velice variabilní zelenina, lze ji použít v mnoha různých podobách a přidat ji do mnoha různých zeleninových směsí. Vyzkoušejte jednoduchý recept na zapečenou brokolici s parmazánem. Jde o jednoduché jídlo, které poslouží jako lehká večeře nebo jako zeleninová příloha k masu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 brokolici
  • 4 malé brambory
  • 50 g parmazánu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli, pepře a muškátového oříšku
1

V prvním kroku si přichystáme brokolici. Rozebereme ji na růžičky, odstraníme ovadlé kousky a lístečky. Brokolici propereme. V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a růžičky brokolice do ní naházíme. Vaříme asi 5 minut, poté scedíme. Vývar můžeme použít jako základ pro zeleninovou polévku. Mezitím si můžeme připravit brambory, oloupeme slupku, pokud máte nové brambory, stačí jen důkladně odrhnout, nemusíte je zbavovat slupky. Následně je překrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. Plech potáhneme pečicím papírem, brambory na něj poklademe v jedné vrstvě. Přidáme brokolici. Troubu předehřejeme na 200 °C.

2

V misce rozšleháme obě vejce, přidáme olej, ocet a zakysanou smetanu a znovu prošleháme. Osolíme a opepříme, případně můžeme přidat i špetku muškátového oříšku. Zálivkou přelijeme rovnoměrně brokolici a brambory. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.

3

Poté vyjmeme a vyzkoušíme brambory, měly by být už téměř hotové. Následně zasypeme brokolici vrstvou parmazánu a vrátíme do trouby, dopékáme 5-10 minut dle potřeby. 

4

Vyjmeme plech z trouby, necháme krátce dojít a podáváme. Zapečená brokolice je nejen zdravá, ale i chutná lehká večeře nebo ji můžete konzumovat jako přílohu k obědu, skvěle se uplatní i při grilování. Dobrá je i zastudena. 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.