Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zapečené celerové mističky se sýrem | recept

Jak na zapečené celerové mističky se sýrem | recept

Zapečené celerové mističky se sýrem | recept. Zapečený celer je skvělou alternativou ke klasickým zapečeným paprikám. Pečení celeru zjemní chuť a zároveň si udrží poměrně dobře pevnou konzistenci. Podle následujícího receptu si přichystáte zdravé, chutné a bezmasé jídlo, jehož příprava vám navíc nezabere příliš času ani neudělá vítr v peněžence. Vyzkoušejte zapečené celerové mističky plněné balkánským sýrem, navinulou chuť mu navíc dodá mletá uzená paprika a jarní nádech jarní cibulka. 

Co je potřeba

Co budeme potřebovat

  • 1 menší celer
  • 1 balkánský sýr
  • 100 g žervé nebo jiného čerstvého sýra
  • 1 jarní cibulku
  • 1 lžičku mleté papriky 
  • špetku mleté uzené papriky
  • špetku pepře
  • 1 lžičku olivového oleje
1

V prvním kroku si oloupeme celer a očistíme jarní cibulku. Z celeru vykrájíme velké kostky. Ty následně vydlabeme, aby nám vznikly mističky. Vydlabaný vnitřek můžeme použít do náplně, v tom případě ho nastrouháme na jemném struhadle a nasypeme do misky. Pokud by však tato varianta byla pro vás příliš, jednoduše zbytky celeru odložte stranou třeba na polévku.

2

Jarní cibulku nasekáme nadrobno a nasypeme ji do misky (kde již máme nastrouhaný celer), přidáme balkánský sýr, olivový olej a žervé a pomocí vidličky sýry rozdrolíme a zpracujeme na náplň.

3

Troubu předehřejeme na 200 °C. Nakonec ještě náplň dochutíme oběma druhy mleté papriky, opepříme, solit není třeba, balkánský sýr je slaný dost sám o sobě, vše důkladně promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem. Celerové mističky naplníme sýrovou směsí a rozložíme po plechu. 

4

Plech s celerovými mističkami vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut, dokud celer nezačne lehce zlátnout. Pokud byste k nim ještě nakrájeli pár brambor a upekli všechno společně, máte jednoduché a lehké bezmasé jídlo. Upečené mističky ihned podáváme jako předkrm nebo přílohu k masu. Výborné jsou i studené jako zajímavé pohoštění třeba při grilování.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.