Jak na jáhlové rizoto s pestem a cuketou | recept
Jáhlové rizoto s pestem a cuketou | recept. Jáhly jsou velice zdravou potravinou, i když poněkud opomíjenou. Jedná se o loupané proso. Jáhly obsahují řadu minerálních látek, jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo nebo zinek, navíc v nich nalezneme vitamíny skupiny B a také množství vlákniny. Naši předci jáhly jídávali pravidelně především ve formě jahelníku, nákypu se sušenými švestkami. Z české kuchyně jáhly zmizely z několika důvodů, mezi ty nejdůležitější patří poměrně velká náročnost při pěstování prosa, při špatném skladování celkem jednoduše žluknou, navíc je vytlačila časem rýže. Jáhly lze však jednoduše připravit i moderně. Vyzkoušejte následující recept na jáhly s pestem a cuketou. Jedná se o jednoduché jídlo hotové během chvíle. Je navíc bezmasé, ale slušet mu to bude i s plátkem grilovaného nebo pečeného masa.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 2 až 3 porce:
- 200 g jáhel
- 5 lžic pesta (bazalkového či jiného dle chuti)
- 1 menší pórek
- 1 menší cuketu
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř a špetku muškátového oříšku
V prvním kroku je třeba oprat jáhly, poté je nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a necháme vařit asi 10 minut doměkka.
Mezitím si očistíme pórek a nasekáme ho nadrobno. Cuketu oloupeme, případně pokud máte mladou a z prověřených zdrojů, není třeba ji loupat. Poté ji nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a nasypeme na něj pórek, necháme ho zesklovatět, následně k němu přidáme cuketu. Stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut, občas promícháme.
Hotové jáhly nasypeme do hrnce k zelenině, promícháme a necháme chvíli opékat, ale je třeba neustále míchat, jáhly se rády přichytávají. Nakonec stáhneme z plamene. Necháme pod pokličkou chvíli dojít.
K hotovým jáhlům zamícháme většinu pesta, trochu si můžeme ponechat na ozdobu. Ideální je samozřejmě použít domácí pesto, ať už bazalkové či z ředkvičkových listů nebo z medvědího česneku. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme jako lehké samostatné jídlo nebo jako netradiční přílohu k masu.
Diskuze k článku