Jak na jáhlové rizoto s pestem a cuketou | recept
Jáhlové rizoto s pestem a cuketou | recept. Jáhly jsou velice zdravou potravinou, i když poněkud opomíjenou. Jedná se o loupané proso. Jáhly obsahují řadu minerálních látek, jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo nebo zinek, navíc v nich nalezneme vitamíny skupiny B a také množství vlákniny. Naši předci jáhly jídávali pravidelně především ve formě jahelníku, nákypu se sušenými švestkami. Z české kuchyně jáhly zmizely z několika důvodů, mezi ty nejdůležitější patří poměrně velká náročnost při pěstování prosa, při špatném skladování celkem jednoduše žluknou, navíc je vytlačila časem rýže. Jáhly lze však jednoduše připravit i moderně. Vyzkoušejte následující recept na jáhly s pestem a cuketou. Jedná se o jednoduché jídlo hotové během chvíle. Je navíc bezmasé, ale slušet mu to bude i s plátkem grilovaného nebo pečeného masa.