Jak na zapečené celerové mističky se sýrem | recept
Zapečené celerové mističky se sýrem | recept. Zapečený celer je skvělou alternativou ke klasickým zapečeným paprikám. Pečení celeru zjemní chuť a zároveň si udrží poměrně dobře pevnou konzistenci. Podle následujícího receptu si přichystáte zdravé, chutné a bezmasé jídlo, jehož příprava vám navíc nezabere příliš času ani neudělá vítr v peněžence. Vyzkoušejte zapečené celerové mističky plněné balkánským sýrem, navinulou chuť mu navíc dodá mletá uzená paprika a jarní nádech jarní cibulka.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 menší celer
- 1 balkánský sýr
- 100 g žervé nebo jiného čerstvého sýra
- 1 jarní cibulku
- 1 lžičku mleté papriky
- špetku mleté uzené papriky
- špetku pepře
- 1 lžičku olivového oleje
Krok 1
V prvním kroku si oloupeme celer a očistíme jarní cibulku. Z celeru vykrájíme velké kostky. Ty následně vydlabeme, aby nám vznikly mističky. Vydlabaný vnitřek můžeme použít do náplně, v tom případě ho nastrouháme na jemném struhadle a nasypeme do misky. Pokud by však tato varianta byla pro vás příliš, jednoduše zbytky celeru odložte stranou třeba na polévku.
Krok 2
Jarní cibulku nasekáme nadrobno a nasypeme ji do misky (kde již máme nastrouhaný celer), přidáme balkánský sýr, olivový olej a žervé a pomocí vidličky sýry rozdrolíme a zpracujeme na náplň.
Krok 3
Troubu předehřejeme na 200 °C. Nakonec ještě náplň dochutíme oběma druhy mleté papriky, opepříme, solit není třeba, balkánský sýr je slaný dost sám o sobě, vše důkladně promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem. Celerové mističky naplníme sýrovou směsí a rozložíme po plechu.
Krok 4
Plech s celerovými mističkami vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut, dokud celer nezačne lehce zlátnout. Pokud byste k nim ještě nakrájeli pár brambor a upekli všechno společně, máte jednoduché a lehké bezmasé jídlo. Upečené mističky ihned podáváme jako předkrm nebo přílohu k masu. Výborné jsou i studené jako zajímavé pohoštění třeba při grilování.