Jak vyrobit zdravé švestkové čatní | recept
Zdravé švestkové čatní | recept. Pokud si nevíte rady, co s přebytkem přezrálých švestek, můžete vyzkoušet třeba švestkové čatní podle našeho receptu. Získáte úžasně aromatickou a chutnou omáčku například ke grilovanému či pečenému masu a sýrům. Postup, jak vyrobit zdravé švestkové čatní, najdete na následujících řádcích. Jakmile jednou ochutnáte, už si nikdy nekoupíte žádnou uměle chutnající grilovací omáčku v obchodě.
Co je potřeba
- 500 g vypeckovaných švestek
- 100 g třtinového cukru
- 2 stroužky česneku
- 30 ml jablečného nebo vinného octa
- 30 ml vína
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice, kari a chilli koření dle chuti (použijte klidně kombinaci oblíbených druhů koření), případně mletý zázvor, kardamon
- Čerstvé či sušené bylinky (např. tymián či rozmarýn)
Krok 1
Švestkové čatní je opravdu velmi chutným doplňkem nejrůznějších pokrmů. Navíc švestky obsahují velké množství vlákniny a celou řadu dalších cenných látek (např. vitamíny skupiny B, vitamín E, měď, zinek, hořčík, atd.).
Do čatní můžete použít velmi zralé až přezrálé, avšak zdravé plody.
Krok 2
A jaký je postup?
Omyté a vypeckované švestky nasypeme do hrnce, přisypeme třtinový cukr, sůl a koření a přidáme prolisovaný česnek. Vše zalijeme vínem a jablečným či vinný octem.
Krok 3
Obsah hrnce přivedeme k varu a za častého míchání vaříme na mírném ohni, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Měla by však být pořád ještě trochu tekutá, více zhoustne po vychladnutí. Čatní případně dochutíme a nakonec přidáme nasekané čerstvé bylinky.
Krok 4
Čatní můžeme po vychladnutí ihned konzumovat. Případně jej ještě horké plníme do vysterilizovaných zavařovacích skleniček, důkladně je uzavřeme a čatní buď uskladníme v lednici, nebo je zavaříme asi 15 minut při 80 °C. Snadno si tak uchováme čatní do zásoby.
- Do švestkového čatní můžete přidat hrst rozinek nebo mandlí.
- Čatní původně pochází z indické kuchyně, proto neváhejte přidat třeba koření garam masála a čatní podávat k nejrůznějším indickým pokrmům.
- V lednici Vám čatní vydrží díky použitým přirozeným konzervantům až 3 měsíce.