Jak udělat bramborové vdolečky | recept
Bramborové vdolečky jsou jednou z mnoha variant, jak využít v kuchyni bramborové těsto. A to buď naslano nebo nasladko. Známá klasika, která si v gastronomii drží pevnou pozici v žebříčku popularity. Bramborové vdolečky jsou vynikající i samotné bez přísad, skvěle chutnají například k polévce. Když je však připravíme jako bavorské vdolečky, natřené sladkou marmeládou s tvarohem a kopečkem šlehačky, jsou neodolatelné. Bonusem jsou zde brambory, které nahrazují z části mouku. Připravte si podle tohoto jednoduchého návodu chutné, křehké a nadýchané vdolečky.
Co je potřeba
- 4 až 5 středně velkých brambor
- 1 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžičku cukru
- 2 lžíce mléka
- kostička droždí
Brambory propláchneme a omyjeme, ve slupce je dáme vařit. Když trochu zchladnou, oloupeme je (lépe se loupou teplé nebo vlažné, studené brambory jdou hůř). Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a přidáme mouku. Mezitím jsme si dali vzejít kvásek (do vlažného mléka rozdrobíme kostku kvasnic a posypeme lžičkou cukru), který přidáme do těsta. Zbývá ještě rozklepnou vejce a těsto zpracujeme na polotuhé a necháme nakynout.
Mezitím si připravíme pánev s olejem. Po nějaké chvíli začneme vdolečky pozvolna smažit po obou stranách do zlatohněda. Můžeme je podávat buď nenatřené, nebo jen pocukrované. Snad jen málokdo pohrdne bramborovými vdolečky natřenými povidly nebo marmeládou s kopečkem šlehačky. Jsou lahodné, jemné a nadýchané. Přeji vám dobré chutnání.
Diskuze k článku