Jak udělat vánoční šohajky | recept
Jak udělat vánoční šohajky | recept. Jedna velmi oblíbená tradice, hlavně u dětí je zpívání koled.Tato tradice sahá až do středověku a ještě v nedávné době byl tento zvyk součástí hlavně venkovského prostředí. Koledníci obcházeli stavení, zpívali písně a za přání všeho dobrého dostávali od hospodářů výslužku. Hlavní období pro koledování je mezi Štědrým dnem a svátkem Tří Králů. S koledováním je také spojen například svátek sv. Štěpána (26.12.). Verše Koleda, koleda Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad sem s ní na ledu znají i děti, které se koledovat už nevydávají.
Co je potřeba
250 g čokolády na vaření
100 g ztuženého tuku
náplň:
200 g mletého cukru
150 g ztuženého tuku
100 ml mléka
250 g mletých ořechů
rum
ořechy nebo mandle na ozdobu
papírové košíčky
Nejprve si připravíme náplň – ve vodní lázni povaříme mletý cukr, ztužený tuk a mléko.
Po chvíli přidáme mleté ořechy a podle chuti rum.
Krátce vše povaříme.
Náplň dáme na dno každého košíčku.
Pak si rozpustíme čokoládu s tukem.
Touto čokoládou poléváme náplň v košíčkách, kterou pak necháme ztuhnout.
Nahoru na čokoládu přidáme ještě mandli či oříšek.
Necháme pořádně ztuhnout a poté uložíme do suchého prostředí.
Tipy
Můžeme kombinovat i s bílou čokoládou a poté co ztuhne košíček můžeme párkrát pokácat bílou čokoládou jeho povrch.
Diskuze k článku