Co je potřeba

  • Měkké nezralé zelené vlašské ořechy
  • Suroviny a ingredience podle návodu
  • Skleněná nádoba
1

Ořechový likér, zvaný též ořechovka, je jemná lihovina sladké ořechové a mírně nahořklé chuti, kterou mu dodají nezralé plody ořešáku (vlašský ořech). Má temně hnědou barvu po ořechových slupkách. Ořechový likér se připravuje od 18 do 30 procent alkoholické složky, není vhodný pro děti a lidi nesnášející alkohol. Podává se obvykle v malé likérové sklence ke kávě nebo k sladkým dezertům.

2

Na přípravu ořechového likéru můžeme použít jemný konzumní líh. Líh se prodává v maximálně osmdesátiprocentní koncentraci a cena za litr se pohybuje od 399 Kč do 450 Kč (červen 2014), podle místa a typu obchodu, záleží na místě nákupu. Abychom měli jistotu, že se jedná o produkt skutečně nezávadný, je nejlepší líh koupit v lékárně. Lékárníci mnohdy nemají čistý líh v litrovce „skladem“, možná bude třeba objednat si jej. Čistý líh, který budeme při přípravě ořechového likéru ředit, vyjde v konečném součtu levněji, než kupovat komerční lihovinu (třeba vodku).

3

K výrobě ořechového likéru je nejlepší destilovaná voda (ale z lékárny, nikoliv od benzínové pumpy) nebo voda měkká.

4

Cukr při výrobě ořechového likéru nepoužíváme přímo, ale ve formě tak zvaného sirupu. Jedná se o svařený roztok vody a cukru. Likérnický sirup vyrobíme (velmi zjednodušeně) z předepsaného množství vody, ve které rozpustíme předepsané množství cukru. Necháme zvolna provařit. Případnou vzniklou pěnu sbíráme čistou dřevěnou plochou vařečkou nebo lžicí. Spotřebujeme jej co nejdřív, aby nezačal krystalizovat.

5

Natrháme 20 kusů zelených ořechů. Měly by být ještě měkké. Doporučovaná doba je červen, ale v současném nevyzpytatelném klimatu ořechy dozrávají různě. Vodítkem by mělo být, že se dají snadno rozkrojit (někde se uvádí „propíchnout sirkou“, ale i sirky mají rozdílnou kvalitu).

6

Ořechy dobře propereme, rozkrájíme na čtvrtky. Vložíme je do třílitrové sklenice. Přidáme k nim sedm až deset gramů celé skořice (jsou to asi dva celé kusy), ale rozlámeme ji na menší kousky, pět gramů hřebíčku, jeden rozkrájený citron (omytý kartáčkem), půl baličku sušené pomerančové kůry (z pomeranče raději ne) a pět kuliček pepře (lepší je bílý).

7

V některých recepturách se opakuje přidání puškvorce, tedy – kdo má puškvorec, přidá čtyři kousky sušeného puškvorcového kořene. (Puškvorec se v současné době velice obtížně shání, ani běžné lékárny ho nemají, ale možná se dá koupit v bylinkářských speciálkách).

8

Ořechy a koření zalijeme jedním litrem jemného konzumního lihu (80 %) a sirupem svařeným z 1250 mililitru vody (1,25 litru) a 750 gramů cukru (0,75 kilogramu). Směs dobře promícháme, ovážeme (nebo jinak uzavřeme) a na teplém světlém místě necháme čtyři týdny macerovat. Staré recepty radí každý den protřepat, ale když někdy zapomeneme, nic hrozného se nestane.

9

Po čtyřech týdnech obsah přefiltrujeme. Na jinou sklenici nebo nádobu uložíme nálevku, vyložíme ji filtračním papírem, buničinou, filtrem do kávovaru nebo několikrát přeloženým mulem. Pomalu naléváme likér a necháme vlastní vahou překapat. Jestliže produkt není čirý, filtrování zopakujeme.

10

Přidaný sirup a šťáva z ořechu zředily líh, takže výsledný produkt bude mít něco přes třicet procent. Jestliže chceme likér slabší, můžeme ho ještě zředit převařenou vodou, sirupem nebo sirupem slabší koncentrace.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.53846
Average: 4.5 (13 votes)