Jak zpracovat květy černého bezu | nové recepty
Černý bez (Sambucus nigra) patří mezi nejznámější a nejoblíbenější plané rostliny s nespočetnými možnostmi využití. Všechny části rostliny jsou léčivé a uplatňují se v homeopatii, fytoterapii, kosmetice a alternativní medicíně. Z bezových květů a plodů – bezinek – se v mnoha domácnostech vyrábějí sirupy, želé, kompoty, víno, ochucené octy. Čerstvé květy se také obalují v těstíčku a smaží. Tomuto staročeskému pokrmu se někde ještě dnes říká kosmatice.
Receptů a návodů, jak využít černý bez, naleznete na našich stránkách mnoho. Do dnešního článku jsme zařadili nové nápady a věříme, že si mezi nimi vyberete.
Stručně o černém bezu
Černý bez najdete téměř všude. O jeho rozšíření se starají ptáci, pro které jsou zralé bezinky neodolatelnou pochoutkou. Je to vysoký rozvětvený keř, který může v dobrých podmínkách dosáhnout výšky až 10 m. Obvykle začíná kvést na konci května a kvete celý červen. Květy jsou krémově bílé uspořádané ve vrcholičnatých latách. Květy silně voní, někomu je vůně příjemná a někomu ne. Plody jsou malé, kulaté peckovice černé barvy, dozrávající koncem srpna. Čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté, působí projímavě. Tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Jedovaté jsou i kůra, kořeny a listy keře.
Květy i plody na výrobu domácích specialit trhejte v čistém prostředí ze zdravého keře. Pokud potřebujete více květů, sklízejte je z několika keřů. Černý bez vytvoří plody nejvýše ze dvou třetin svých květů, takže nemusíte mít výčitky a trochu si natrhejte, keři neublížíte a i tak zbyde dost pro ptactvo.
Bezové „šampaňské“
Co budete potřebovat:
- 4,5 l vody
- 570 g krupicového cukru
- 15 velkých květů černého bezu
- 1 citron
- 2 lžíce bílého vinného octa
Pracovní postup:
- Vodu převařte, nasypte do ní cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Sejměte z plotýnky.
- Přidejte květy bezu, na plátky nakrájený citron, vinný ocet a promíchejte. Zakryjte víkem a nechte týden stát.
- Denně míchejte. Působením divokých kvasinek by obsah kbelíku měl začít kvasit asi za 4 dny (záleží na teplotě). Pokud se kvašení nepodaří nastartovat, přidejte balíček koupených šampaňských kvasinek (seženete v e-shopech)
- Po týdnu víno přeceďte přes plátno do velké nádoby, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte několik hodin stát, aby se usadil sediment.
- Naplňte do lahví s uzávěrem a nechte ještě týden stát.
Víno musíte kontrolovat a podle potřeby povolit uzávěr, aby unikl tlak, láhev by mohla explodovat (jako třeba burčák, zacházejte s bezinkovým vínem stejně).
Pijte vychlazené a rychle spotřebujte.
Likér z květů černého bezu
Co budete potřebovat:
- 1 l vodky nebo ginu
- 20 velkých květů černého bezu
- 1 citron
- 125 g cukru
Pracovní postup:
- Květy vložte do uzavíratelné nádoby, přidejte cukr a tence oloupanou citronovou kůru.
- Zalijte lihovinou, uzavřete víčkem a vše protřepejte.
- Denně po dobu dvou týdnů protřepávejte vždy, když si vzpomenete.
- Pak uložte na tmavé a chladné místo (sklep) na 2 měsíce.
- Po uplynutí doby sceďte a nalijte do lahví.
Likér má velice příjemnou jemnou chuť. Podávejte chlazený.
Bezové želé ze sirupu z květů
Co budete potřebovat:
Na sirup:
- 400 g moučkového cukru
- 400 ml vody
- 10 velkých bezových květů
Na želé:
- 40 g moučkového cukru
- 4 g pektinu
- 1 g kyseliny citronové
- moučkový cukr na obalení
- olej s neutrální chutí na formu
Pracovní postup:
- Vodu s cukrem přiveďte k varu a přidejte bezové květy, ihned odstavte.
- Zakryjte poklicí a nechte stát 24 hodin v chladu.
- Přeceďte a květy vymačkejte.
- Smíchejte cukr a pektin.
- Bezový sirup uveďte do varu.
- Do vroucího sirupu nasypte směs cukru a pektinu a povařte 5 minut.
- Přidejte kyselinu citronovou a ještě vařte 2 minuty.
- Směs nalijte do olejem potřeného pekáčku s vyššími okraji.
- Nechte dokonale ztuhnout při pokojové teplotě.
- Krájejte na kostky a obalujte v moučkovém cukru.
Želé s příjemnou chutí bude chutnat hlavně dětem, ale ani dospělí jím nepohrdnou.
Jogurt s příchutí bezových květů
Co budete potřebovat:
- 1 l plnotučného mléka
- 15 bezových květů
- 6 lžiček bílého jogurtu s aktivní kulturou (živé jogurty)
Pracovní postup:
- Z bezových květů odstraňte všechny zelené stopky, vezměte si na pomoc nůžky a půjde to rychle.
- Květy vložte do nádoby, zalijte mlékem, zakryjte poklicí a nechte je louhovat 24 h v chladničce.
- Mléko s květy pomalu zahřívejte k bodu varu, občas ho promíchejte. Jakmile začne vřít, sejměte z plotýnky a ochlaďte na 45 °C.
- Přeceďte přes jemné síto nebo plátno a květy vymačkejte.
- Rozdělte mléko na 6 porcí do čistých skleniček.
- Do každé sklenice přidejte bílý jogurt, dobře ho promíchejte, aby se rozpustil a sklenice dejte do teplé trouby nastavené na 50 °C.
Po 5 hodinách vyzkoušejte, zda-li vám hustota jogurtu vyhovuje. Pokud chcete hustější, nechte ho v troubě déle. Skleničky s jogurtem uchovávejte v chladničce.
Tento krémový a lahodný bezový jogurt vás překvapí lahodnou chutí. Vydrží 10 dní v chladničce.
Ještě hustější jogurt vyrobíte tak, že hotový jogurt necháte vykapat přes jemné plátno v chladničce přes noc. Syrovátku, která vyteče, můžete vypít.
Tipy
https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-cerny-bez-v-kosmetice.html
https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zele-dzem-z-kvetu-cerneho-bezu-recept.html
https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-vyuzit-mast-z-cerneho-bezu.html
https://www.staroceskerecepty.cz/jak-udelat-limonadu-z-cerstvych-bezovych-kvetu-recept-na-bylinny-napoj.html
Diskuze k článku