Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na výrobu medu z rakytníku | recept

Jak na výrobu medu z rakytníku | recept

Rakytníkový med | recept. Nejde o žádnou nadsázku, když se řekne, že rakytník řešetlákový je rostlinou budoucnosti. Kdo by to do něj řekl a kdo by uvěřil, co všechno zdravého se vejde do zdánlivě nenápadných oranžových nebo červených bobulek keřů, lemujících silnice jako okrasná rostlina. S rakytníkem se můžete setkat v parcích, sídlištích, lidé jej pěstují na zahradě. Vejcovité nebo kulaté bobule jsou napěchované vitamíny a minerály. Z rakytníku snad není nic, co by se nedalo využít. Všechny části keře jsou použitelné – kořen, dřevo, kůra, květy, listy, plody, semena. My se však soustředíme na jeho plody – již zmíněné bobule, které mají různou barevnou podobu podle toho, v jaké oblasti se rakytník vyskytuje. Uvařte si z plodů rakytníku jednoduchý, ale zato vysoce hodnotný rakytníkový med. A věřte tomu, že když příroda nadělovala, rakytník toho snad pobral nejvíc.

Co je potřeba

  • 150 bobulek rakytníku (přibližné množství – můžete jich použít raději víc)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • 1 celý citrón
1

Obsah látek v rakytníku je velice cenný. Látky mají významnýmé léčivé účinky. Jsou to vitamíny, alkaloidy, třísloviny, oleje i minerální látky. Aktuálním objevem je látka alkaloid-ní ze skupiny endorfinů, která pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Stejně významné jsou účinky antidepresivní, ale také protinádorové. Rakytník omezuje patologický růst tkání. Plody a semena z rakytníku jsou nejcennějšími produkty. Jejich biologické látky jsou nedocenitelné. V porovnání s ostatními rostlinami naprosto výjimečné.

2

Bobule rakytníku se mohou jíst jen tak utržené, ale nejsou příliš lákavé, chutnají kysele až trpce. V tomto případě vyrobený med má přijatelnou chuťovou variantu a hlavně prospěšnou pro naše zdraví.

3

V cedníku propláchnuté bobulky rakytníku vsypeme do jednoho litru vody a přidáme dobře umytý citrón i s kůrou, nakrájený na několik dílů. Plody rakytníku asi deset minut povaříme a necháme odstát do dalšího dne (24 hodin) při běžné pokojové teplotě. Směs nemícháme, necháme ji v klidu.

4

Po této době šťávu scedíme a plody propasírujeme přes sítko. Získanou šťávu zahřejeme a přivedeme do mírného varu. Ve vroucí šťávě rozpustíme dané množství cukru, při vsypávání cukru stále mícháme. Šťávu mícháme za varu a neustálého míchání po dobu asi 20 minut. Šťáva zhoustne a nabude konzistenci medu.

5

Hotový rakytníkový med plníme ještě horký do zavařeninových sklenic. Lepší je plnit rakytníkový med do menších sklenic, které obrátíme dnem vzhůru (víčko se lépe zatáhne). Med necháme vychladnout.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.