Jak na výrobu medu z rakytníku | recept
Rakytníkový med | recept. Nejde o žádnou nadsázku, když se řekne, že rakytník řešetlákový je rostlinou budoucnosti. Kdo by to do něj řekl a kdo by uvěřil, co všechno zdravého se vejde do zdánlivě nenápadných oranžových nebo červených bobulek keřů, lemujících silnice jako okrasná rostlina. S rakytníkem se můžete setkat v parcích, sídlištích, lidé jej pěstují na zahradě. Vejcovité nebo kulaté bobule jsou napěchované vitamíny a minerály. Z rakytníku snad není nic, co by se nedalo využít. Všechny části keře jsou použitelné – kořen, dřevo, kůra, květy, listy, plody, semena. My se však soustředíme na jeho plody – již zmíněné bobule, které mají různou barevnou podobu podle toho, v jaké oblasti se rakytník vyskytuje. Uvařte si z plodů rakytníku jednoduchý, ale zato vysoce hodnotný rakytníkový med. A věřte tomu, že když příroda nadělovala, rakytník toho snad pobral nejvíc.
Co je potřeba
- 150 bobulek rakytníku (přibližné množství – můžete jich použít raději víc)
- 1 kg cukru
- 1 litr vody
- 1 celý citrón
Obsah látek v rakytníku je velice cenný. Látky mají významnýmé léčivé účinky. Jsou to vitamíny, alkaloidy, třísloviny, oleje i minerální látky. Aktuálním objevem je látka alkaloid-ní ze skupiny endorfinů, která pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Stejně významné jsou účinky antidepresivní, ale také protinádorové. Rakytník omezuje patologický růst tkání. Plody a semena z rakytníku jsou nejcennějšími produkty. Jejich biologické látky jsou nedocenitelné. V porovnání s ostatními rostlinami naprosto výjimečné.
Bobule rakytníku se mohou jíst jen tak utržené, ale nejsou příliš lákavé, chutnají kysele až trpce. V tomto případě vyrobený med má přijatelnou chuťovou variantu a hlavně prospěšnou pro naše zdraví.
Po této době šťávu scedíme a plody propasírujeme přes sítko. Získanou šťávu zahřejeme a přivedeme do mírného varu. Ve vroucí šťávě rozpustíme dané množství cukru, při vsypávání cukru stále mícháme. Šťávu mícháme za varu a neustálého míchání po dobu asi 20 minut. Šťáva zhoustne a nabude konzistenci medu.
Hotový rakytníkový med plníme ještě horký do zavařeninových sklenic. Lepší je plnit rakytníkový med do menších sklenic, které obrátíme dnem vzhůru (víčko se lépe zatáhne). Med necháme vychladnout.
Diskuze k článku