Jak na výrobu medu z rakytníku | recept
Rakytníkový med | recept. Nejde o žádnou nadsázku, když se řekne, že rakytník řešetlákový je rostlinou budoucnosti. Kdo by to do něj řekl a kdo by uvěřil, co všechno zdravého se vejde do zdánlivě nenápadných oranžových nebo červených bobulek keřů, lemujících silnice jako okrasná rostlina. S rakytníkem se můžete setkat v parcích, sídlištích, lidé jej pěstují na zahradě. Vejcovité nebo kulaté bobule jsou napěchované vitamíny a minerály. Z rakytníku snad není nic, co by se nedalo využít. Všechny části keře jsou použitelné – kořen, dřevo, kůra, květy, listy, plody, semena. My se však soustředíme na jeho plody – již zmíněné bobule, které mají různou barevnou podobu podle toho, v jaké oblasti se rakytník vyskytuje. Uvařte si z plodů rakytníku jednoduchý, ale zato vysoce hodnotný rakytníkový med. A věřte tomu, že když příroda nadělovala, rakytník toho snad pobral nejvíc.
Co je potřeba
- 150 bobulek rakytníku (přibližné množství – můžete jich použít raději víc)
- 1 kg cukru
- 1 litr vody
- 1 celý citrón
Krok 1
Obsah látek v rakytníku je velice cenný. Látky mají významnýmé léčivé účinky. Jsou to vitamíny, alkaloidy, třísloviny, oleje i minerální látky. Aktuálním objevem je látka alkaloid-ní ze skupiny endorfinů, která pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Stejně významné jsou účinky antidepresivní, ale také protinádorové. Rakytník omezuje patologický růst tkání. Plody a semena z rakytníku jsou nejcennějšími produkty. Jejich biologické látky jsou nedocenitelné. V porovnání s ostatními rostlinami naprosto výjimečné.
Krok 2
Bobule rakytníku se mohou jíst jen tak utržené, ale nejsou příliš lákavé, chutnají kysele až trpce. V tomto případě vyrobený med má přijatelnou chuťovou variantu a hlavně prospěšnou pro naše zdraví.
Krok 3
V cedníku propláchnuté bobulky rakytníku vsypeme do jednoho litru vody a přidáme dobře umytý citrón i s kůrou, nakrájený na několik dílů. Plody rakytníku asi deset minut povaříme a necháme odstát do dalšího dne (24 hodin) při běžné pokojové teplotě. Směs nemícháme, necháme ji v klidu.
Krok 4
Po této době šťávu scedíme a plody propasírujeme přes sítko. Získanou šťávu zahřejeme a přivedeme do mírného varu. Ve vroucí šťávě rozpustíme dané množství cukru, při vsypávání cukru stále mícháme. Šťávu mícháme za varu a neustálého míchání po dobu asi 20 minut. Šťáva zhoustne a nabude konzistenci medu.
Krok 5
Hotový rakytníkový med plníme ještě horký do zavařeninových sklenic. Lepší je plnit rakytníkový med do menších sklenic, které obrátíme dnem vzhůru (víčko se lépe zatáhne). Med necháme vychladnout.